De traditionele wijze van beoordelen is niet meer van deze tijd. Old beoordelen waarin één keer per jaar een eenrichtingsverkeergesprek wordt gevoerd over wat er vooral fout is gegaan, is out. Het is tijd voor Het Nieuwe Beoordelen waarin de focus ligt op het ontwikkelen van talenten, een continue dialoog en voor de medewerker meer verantwoordelijkheid in de gesprekkencyclus.

Glenn van der Burg van People Business Power Books interviewt Jacco van den Berg, auteur van het boek Het Nieuwe Beoordelen over de andere wijze van het voeren van gesprekken met medewerkers. Klik hier voor het interview.

Een van de vragen

Moet de gesprekkencyclus afgeschaft worden?

Nee. In de nieuwe tijd met zelfsturende of zelforganiserende teams, sociocratie, appreciative inquiry, Het Nieuwe Werken, Agile en Scrum is meebewegen een succesfactor. Al deze ontwikkelingen vragen om een andere wijze van aansturen en ontwikkelen van medewerkers waarbij de woorden ‘autonomie’, ‘vertrouwen’ en ‘verantwoordelijkheid’ de richting duiden. In het verlengde hiervan is de mindset rond beoordelen anders aan het worden, het gaat om een andere insteek. Door medewerkers een grote(re) rol te geven in de zogenaamde plannings-, voortgang- en beoordelingsgesprekken is er al veel gewonnen. HNB kent de volgende uitgangspunten:

- focus op sterke punten
- een grotere betrokkenheid en verantwoordelijkheid van medewerkers bij het formuleren van doelstellingen
- grotere verantwoordelijkheid van medewerkers voor de eigen persoonlijke- en professionele ontwikkeling
- continue dialoog over de prestaties en ontwikkeling

Stuur een e-mail naar info@vandenbergtraining.nl voor mee informatie over Het Nieuwe Beoordelen.

Aantal keer bekeken: 243

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland