Referentiesystemen (referral recruitment) populair maar ruimte voor verbetering

De afgelopen maand hebben wij onderzoek laten uitvoeren naar het gebruik van referentiesystemen voor het vinden van nieuwe 'collega's'. Hiervoor is een aantal banenbeurzen bezocht en zijn de standhouders geïnterviewd. Hieruit blijkt dat 61% van de standhouders een vorm van via-via werving heeft binnen de organisatie. 75% van deze organisaties zegt de resultaten te meten; dit is gedeeltelijk een politiek correct antwoord.
De effectiviteit van de programma's toont een groot verschil tussen het meest en het minst succesvolle programma. Gemiddeld komende de programma's uit om bijna 17% van de instroom via het bestaande netwerk. Dit is niet significant hoger dan het totale marktgemiddelde van via-via werving (met of zonder programma). Mogelijke oorzaken zijn: geen actieve communicatie, geen continue campagne, geen ondersteuning door tooling waardoor het gemak groter wordt, slechte meting van resultaten en weinig tot geen koppeling met employer branding.
Het onderzoek is te vinden op het weblog van Friendhunter, de komende maanden zal verder onderzoek worden gedaan naar de inzet en effectiviteit van referentiesystemen. Als de economie aan gaat trekken zal de krapte op de arbeidsmarkt versneld terugkomen. Bedrijven die hierop voorbereid zijn en een groot en betrokken netwerk hebben opgebouwd, zullen het meeste profiteren van toestroom van gekwalificeerd personeel. Wij denken dat een geïntegreerde aanpak in combinatie met employer branding en ondersteuning met tools, zoals TalentTracker, de effectiviteit van referentieprogramma's aanzienlijk verhoogt.

Aantal keer bekeken: 47

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland