Robotisering, we worden er de laatste tijd flink mee om de oren geslagen. Een bedreiging of een kans? Daar zijn de meningen over verdeeld. Eigenlijk is robotisering helemaal niets nieuws. Sinds het allereerste begin van de industriële revolutie rond 1750, waarin we overstapten op machinaal vervaardigde goederen, is de stap naar robotisering al ingezet. De impact en de weerstand naar machines was even groot maar leverde uiteindelijk welvaart op. Robotisering gaat hier weer een stap verder in maar het zijn allemaal stappen die onderdeel uitmaken van hetzelfde, al zo lang lopende proces.

We vervangen steeds meer banen door computers en robots en naarmate die zelfsturing van processen steeds meer gerealiseerd wordt, lijkt het er tegelijkertijd op dat we die lijn ook naar werknemers doortrekken. We willen dat werknemers ook zelfsturend worden. Zelfsturende teams en zelfsturende organisaties, een toekomstbeeld dat inmiddels al realiteit begint te worden.
Het grote verschil is dat we met zelfsturende teams of werknemers juist het tegenovergestelde van robotisering willen bereiken. We willen niet meer dat er gewerkt wordt vanuit dat wat je opgelegd krijgt, waarin je soms echt geprogrammeerd wordt. We willen dat er gewerkt wordt vanuit eigen initiatief en verantwoordelijkheid, je talenten inzetten en creatiever worden. Het allerlaatste wat we willen is dat de menselijkheid verdwijnt, de authenticiteit en het unieke talent dat ieder met zich meebrengt. We willen juist dat mensen hun eigen zingeving in werk ontdekken omdat ze dan gelukkiger worden en daardoor ook beter zullen presteren.
We gebruiken het woord zelfsturend op dit moment constant in twee totaal verschillende betekenissen, tevens een verschil tussen robot en mens.

Recruitment is typisch zo’n vak dat zich lijkt te lenen voor robotisering. Toch is al gebleken dat juist de persoonlijke selectie onmisbaar is voor het beste resultaat en zelf geloof ik daar sterk in. Persoonlijke eigenschappen, competenties, authenticiteit, zijn meer dan ooit doorslaggevend voor een succesvolle match en worden nooit volledig aangeraakt in een geautomatiseerde selectie. Maar we kunnen er niet onderuit, automatisering vereenvoudigt wel een groot deel van het recruitmentproces en laten we daar vooral blij mee zijn.

Het woord robot wekt bij mij gek genoeg eerder sentiment op dan een toekomstbeeld. Het herinnert mij aan Archie, de man van staal. Een serie stripverhalen waar ik vroeger gek op was. De reeks gaat over een robot die werd gebouwd door professor C.R. Ritchie en die bediend werd door zijn neefje Ted en diens beste vriend Ken Dale. Een geweldige samenwerking en vriendschap tussen mens en robot, waar avonturen en grote heldendaden uit voortkwamen. Geef mij ook maar een Archie.

Aantal keer bekeken: 461

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Els Brouwer on 29 december 2015 at 10:16am

Beste Dick,
Ik ben het met je eens dat werkgeverschap verzakelijkt. Op zich is dat in sommige sectoren ook wel nodig geweest, helaas gaat de manier waarop het ingezet wordt snel ten koste van de menselijke maat. Daar zijn we het denk ik wel over eens, zeker waar het de wet en regelgeving betreft. Ik spreek in mijn blog dan ook niet zozeer vanuit werkgeversoogpunt, ik denk zelf dat een van de diepere verlangens van mensen in het algemeen is dat authenticiteit gezien en gewaardeerd wordt en dat mensen graag iets doen waarin ze kunnen bijdragen. Ik ken gelukkig inmiddels ook wel werkgevers die dat belang erkennen en zien dat de hele organisatie er beter van wordt als mensen gelukkiger zijn omdat ze kunnen doen waar ze goed in zijn. Helaas is dat echt niet overal zo!

Reactie van Dick Klinkhamer on 28 december 2015 at 5:17pm

Els, je schrijft: "Het allerlaatste wat we willen is dat de menselijkheid verdwijnt, de authenticiteit en het unieke talent dat ieder met zich meebrengt. We willen juist dat mensen hun eigen zingeving in werk ontdekken omdat ze dan gelukkiger worden en daardoor ook beter zullen presteren."
Is dit wel zo stellig als gelet wordt op de houding en het gedrag van menig werkgever op grond van de WWZ? (want flex blijft toch echt flex en de contractsduur is zelfs korter). Is het juist niet zo dat het werkgeverschap louter is verzakelijkt?

Reactie van Els Brouwer on 27 december 2015 at 10:58am

Beste Rolf,
Je hebt besloten (net als eerdere keren) om bewust niet aardig in je reactie te zijn ( je eigen woorden). Toch verwacht of wil je wel dat ik daarop beleefd naar jou toe reageer, sterker nog, daar ga je me nog eens belerend op aanspreken? Zie je dit echt als een aanzet tot een lerende dialoog, zoals je aangeeft naar toe te willen? Ik was al afgehaakt. En verwachtte je echt dat ik je ga uitleggen 'voor wie ik strijd' ? Ik kan je uit de droom helpen, ik blog op deze site om vakkennis/ervaringen/meningen vanuit plezier en verbinding uit te wisselen en te delen en ik ben daarbij totaal niet bezig met 'strijden' of een gelijk te halen, dat wil ik ook niet. Marco heeft met respect gereageerd met een inhoudelijk op mijn blog aansluitend tegenartikel, wat ik alleen maar kan waarderen. Ik heb wat moeite met de schreeuwerige, soms beledigende etiketten die je overal op plakt, ze nodigen me niet uit tot een reactie, ik weet eigenlijk niet eens wat ik er op moet zeggen. Jammer, je zegt dat we in dezelfde professie werken, ik weet niet of dat helemaal zo is, maar we vinden elkaar in ieder geval niet in de communicatie hierover en daar moeten we het maar bij laten wat mij betreft.
Ik wens je in ieder geval een mooie afsluiting van dit jaar toe en een gezond 2016.

Reactie van Els Brouwer on 23 december 2015 at 9:11pm
Beste Marco,

Dank je wel voor je reactie, goed artikel ook. Over dit onderwerp zijn de meningen verdeeld en ik ben ook benieuwd waar het uiteindelijk naar toe gaat.
Reactie van Marco Hendrikse on 23 december 2015 at 3:11pm

Beste Els, je zegt dat bij recruitment de persoonlijke selectie onmisbaar is voor het beste resultaat. Toch zijn er reeds diverse onderzoeken die uitwijzen dat algoritmes betere keuzes maken dan mensen als het gaat om functies van middelbaar en lager opgeleiden. Zie bijvoorbeeld hier: http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-11-17/machines-are-bett...