Samenwerking bevorderen: ondergeschoven kindje van HR?

HR moet meer het voortouw nemen als het gaat om het bevorderen van een goede samenwerking in een organisatie, vindt trainer en organisatiepsycholoog Eric Westra. “Heb het lef om de onderstroom bij de directie aan te kaarten.”

Staat het bevorderen van een goede samenwerking in de organisatie niet hoog op uw prioriteitenlijstje? Een gemiste kans, zegt organisatiepsycholoog Eric Westra. Als HR leert om eerder te signaleren dat een samenwerking niet goed loopt, kun je grote stappen maken.  “HR moet de onderliggende emoties bespreekbaar maken.” Vijf vragen over de essentie van samenwerken. 

1 Wanneer is er sprake van een goede samenwerking?

“De mate waarin mensen op het werk elkaars fundamentele, psychologische behoeften vervullen, bepaalt hoe goed ze samenwerken. De essentie van goed samenwerken is dat je de behoeften van de ander kent en daarop inspeelt. Wil iemand zich gewaardeerd voelen? Of wil hij bijvoorbeeld invloed of meer vrijheid? Als deze fundamentele behoeften niet vervuld worden, dan roept dat negatieve emoties op.”

2 En gaat het daardoor dan mis?

“Ja, emoties worden vaak niet uitgesproken en men verzandt in politieke spelletjes of men gaat elkaar zelfs tegenwerken. Dat is natuurlijk vreemd, want in feite heeft iedereen hetzelfde doel in een organisatie: zorgen dat de bedrijfsdoelen gehaald worden. Maar als iemands fundamentele behoeften niet vervuld worden, dan denkt iemand op een gegeven moment toch: ‘Stik er maar in’. Punt is dat het lastig is om de behoeften van iemand aan te voelen. We zijn gefocust op het vinden van slimme, rationele argumenten, maar dan mis je wat er echt speelt. Je moet dus leren om in te zien waardoor het misgaat. Dat vergt inlevingsvermogen. Met een checklist en kennis van de in totaal twaalf psychologische behoeften van mensen, kun je als HR al een hele stap maken.”

Lees verder op pwnet.nl

Aantal keer bekeken: 124

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland