Sollicitant toont ware aard door vreemde vraag

Recruiters stellen maar wat graag rare vragen aan sollicitanten, blijkt uit een rondgang door ICT-vakblad Computable. Wat zou u doen met een miljoen pingpongballen?
Recruiters die verder denken dan hun neus lang is gaan verder dan de standaard vragen als: ‘wat zijn je sterke en zwakke punten?’. Bij vragen die de sollicitant niet ziet aankomen wordt namelijk een beroep gedaan op diens creativiteit, motivatie en stressbestendigheid.

Zo vragen de HR-mensen van softwarebedrijf Microsoft al jaren aan potentiële nieuwe krachten hoe zij de berg Mount Fuji zouden verplaatsen. Eén van de Microsoft recruiters zegt hierover: ‘De meeste kandidaten hebben zich goed voorbereid en hun cv is op orde. Vaak volgt dan een riedeltje van wat ze kunnen en wat ze hebben gedaan. Belangrijke informatie, maar niet voldoende. Door ze met vreemde vragen van hun stuk te brengen, krijg ik informatie over wie er echt aan de andere kant van de tafel zit.’

Persoonlijk
Ook het stellen van persoonlijke vragen hoort bij deze tactiek. Werving- en selectiebureau YER past deze methode toe. ‘We sturen onze kandidaten soms heel bewust het bos in. Je ziet dan de ware aard van iemand naar boven komen. Daarbij horen vragen als: ‘Wat ben je voor vader?’ of ‘Zit je nu in je rol, of ben je echt?’

Volgens de recruiters is het niet verstandig om als sollicitant in de verdediging te schieten. Het is handiger om bedenktijd te creëren door een wedervraag te stellen over bijvoorbeeld de reden waarom de recruiter de vraag stelt.
Voorbeelden van rare vragen vind je op HRpraktijk

Bron: David Davidson

Aantal keer bekeken: 73

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Wil Houtzager on 29 april 2009 at 10:09am
Het gehalte van de vragen hierboven is wat mij betreft toch echt nog die van de 'trukendoos'. Nog los van de vraag wat het antwoord op dergelijke vragen nu echt zegt over de persoon. Veel fundamenteler is de vraag of je als recruiter oprecht geïnteresseerd bent in de ander en daadwerkelijk verbinding van mens tot mens kunt maken. Dan ontstijgt het gesprek vanzelf het niveau wat wordt beschreven zonder trucs toe te hoeven passen. Die bekwaamheid onderscheidt de echte vakmens.