Ik schrok van het interview wat ik laatst op het Jeugdjournaal zag met een meisje van 12 jaar die vorig jaar een burn-out heeft gehad. In welke werkelijkheid zijn we beland met onze maatschappij schoot er door mijn hoofd? Het blijkt dat de nieuwe burn-out doelgroep in de leeftijdscategorie van 15 tot 25 jaar ligt!


Het percentage jongeren dat stress gerelateerde klachten heeft was nog nooit zo hoog. 100.000 jongeren onder de 35 jaar zijn al opgebrand terwijl ze net begonnen zijn aan hun carrière constateerde het CBS onlangs. Metro deed onderzoek onder een kleine 2000 jongeren en daaruit kwam dat 63% een psycholoog bezocht heeft, ruim 38% zit nu nog in therapie, voornamelijk vanwege werkdruk, de druk van het sociale leven of een combinatie daarvan.


Redenen die vaak genoemd worden zijn
• De behoefte om eeuwig perfect te zijn op alle gebieden.
• Onzeker.
• De druk op het werk/ stage is veel te hoog, want voor mij 10 anderen.
• Teveel keuzes op jonge leeftijd.


Wat kun je hier mee als organisatie?
Belangrijk om te beseffen is dat de stress onder jongeren de komende jaren verder op zal lopen en dat het goed is om dit als HR organisatie serieus te nemen. Hoe kun je jongeren het vertrouwen geven en de ondersteuning om vanuit het juiste evenwicht te werken? Welke mogelijkheden bied je aan om te zorgen voor een juiste balans tussen inspanning en ontspanning, ook op de werkvloer? Kun je jongeren het gevoel geven als bedrijf dat goed goed genoeg is? En uiteraard ligt hier ook een uitdaging voor de jongeren zelf om de verantwoordelijkheid te nemen en te kijken naar de mogelijkheden om te voorkomen in plaats van te genezen.


Preventie als focus.
Als organisatie preventief bezig zijn met gezondheid leidt tot meer ontspanning en kan voorkomen dat de balans kwijtraakt. Door bijvoorbeeld een paar keer per week te sporten, regelmatig te bewegen op de werkvloer, gezond eten, time-out momenten te stimuleren gedurende de dag en sociale momenten met vrienden en collega’s. Hier als organisatie praktisch over nadenken hoe je gezondheid preventief kunt bevorderen biedt voor de lange termijn meer plezier en tevens gezonde werknemers die minder verzuimen. Zo bereiken we een win win situatie waar iedereen blij van wordt voor een gezondere BV Nederland.

Evert Heintz is FLOW Specialist en Bergbeklimmer en inspireert mens en organisatie om vanuit vitaliteit in het dagelijkse werk te staan om de FLOW binnen een organisatie bewust te stimuleren. Zijn bijna doodervaring, waarbij hij 15 meter val in een gletsjerspleet viel, gebruikt hij als metafoor dat we als mens meer kunnen dan dat we vaak denken. Zowel mentaal, fysiek, emotioneel als intuïtief.
Heintz is auteur van het fascinerende boek ‘Een leven lang FLOW’

Aantal keer bekeken: 293

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland