Op deze zonnige herfstdag beken ik dat ik stiekem best jaloers ben op de collega's die af en toe naar buiten gaan en samen een sigaretje roken. Ik ben zelfs driedubbel afgunstig op ze.

Samen
Na deze onderbreking komen ze vaak giechelend en vrolijk weer terug naar hun werkplek. De gesprekken die ze hebben gehad hebben een positieve gevoel met zich mee gebracht. Ze hebben duidelijk lol samen gehad.

Weg van je bureau
Als je gaat roken moet je vanwege het algemene rookverbod op de werkplaats van je eigen werkplek weggaan en naar buiten. Voor je eigen focus en concentratie is het heel goed om weg te gaan bij je beeldscherm en te bewegen.

Je hoort nog eens wat
Een vriend van mij die al jaren was gestopt met roken, bekende dat hij weer was gaan roken omdat hij dan weer de roddels en nieuwtjes van zijn bedrijf hoorde. Hij wist weer wat er speelde. Kennelijk is de rookpauze ook een informatieplek.

Hoe kan je nu deze drie duidelijke voordelen van de rookpauze integreren in je huidige werkomgeving?

Waar kan je even afstand nemen van de serieuze kantoortuin en kletsen over je weekend, je nieuwe aankoop, de snufjes van de nieuwe IPhone of je plannen voor een vakantie? Ik heb een paar tips en ideeën voor jullie.

  1. De gezamenlijke kantoorlunch aan één lange gedekte tafel waar alles bespreekbaar is en kan zijn. Het liefste op een andere, interne locatie of buiten op het terras. De lange tafel wordt gevuld door aan te schuiven.

  2. Richt de koffiecorner in tot een inspirerende ruimte met foto's, ansichtkaarten, een verjaardagskalender en een prikbord. Vier hier ook de successen van een team, afdeling of medewerker.

  3. Begin een werkoverleg, teamvergadering altijd met een rondje 'inchecken' waar iedere medewerker in één zin vertelt wat hoe hij er nu bij zit of wat hem bezig houdt.

  4. Gooi als het werkt het toelaat dagelijks een opzwepend muziekje over de afdeling. Iedereen even laten lachen en de focus van het werk houden. Je kan er zelfs een fitnessoefening van maken als je bijvoorbeeld kiest voor het nummer Flower van Moby (Bring Sally up). Squads doen kan echt achter je bureau.Heb jij ook een goed idee of tips om de rookpauze 2.0 vorm te geven? Ik hoor ze graag. Plaats ze onder dit bericht zodat iedereen hiervan mee kan genieten en inspiratie op kan doen. 

Simply Happy at Work is dé expert op het gebied van Werkgeluk. De missie van Simply Happy at Work is "Nederland is één werkgelukvloer voor iedereen in 2022". Ben je nieuwsgierig en wil je meer weten over werkgeluk en wat het voor jouw bedrijf, afdeling of team kan doen? Mail dan naar info@simplyhappyatwork.nl of ga naar de website van http://www.simplyhappyatwork.nl. 

Aantal keer bekeken: 448

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland