Stralen met STARR! Wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik?

Volgend jaar is de werkloosheid misschien gestegen tot maar liefst 10%. Veel van deze (bijna) boventalligen krijgen ongetwijfeld als onderdeel van het sociale plan een loopbaantraject aangeboden. Hierin worden zij begeleid bij het vinden van een baan buiten de organisatie. Misschien werd hen vorig jaar ook zo’n traject aangeboden maar dan om hen aan de organisatie te binden. Het kan verkeren en loopbaantrajecten dienen meerdere doelen.

In mijn coachpraktijk houd ik gecoachten voor in dergelijke situaties de tijd te nemen om in alle rust vragen te beantwoorden als ‘Wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik?’ Omdat er brood op de plank moet komen, is een moment van overpeinzing voor hen vaak van het grootste belang. Ik houd hen voor dat zij op een kruispunt in hun (werkzame) leven zijn beland en dat daarom de volgende stap ‘raak’ moet zijn. Het is niet alleen belangrijk dat de nieuwe job inhoudelijk uitdagend is en dicht bij hun wensberoep ligt. Ook is het belangrijk dat zij sterker uit deze periode komen en nog meer de verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen werk / loopbaan.

Persoonlijke successen analyse
Om een beetje in de mood te komen en voorzichtig het wensberoep in kaart te krijgen, begin ik trajecten vaak met de persoonlijke successen analyse en laat de gecoachte een aantal persoonlijke successen analyseren. Hiermee wordt bedoeld iedere prestatie die geleverd is en waarvan de gecoachte zegt; ’dat heb ik goed gedaan, daar mag ik best trots op zijn!’ Deze successen kunnen liggen het werk, opleiding, hobby, privé-leven, et cetera. Aansluitend denkt de gecoachte na over de competenties waaraan hij deze successen dankte. Deze analyse vindt plaats met de zogenaamde STARR-methode: S = Situatie, T = Taak, A = Actie, R = Resultaat en R= Reflectie.

Als je mij je e-mailadres mailt, ontvang je de persoonlijke successen analyse. Ook ontvang je een paragraaf uit het boek Huis op orde! De rol van HR bij praktisch personeelsmanagement met daarin een uitgebreide toelichting van de onderstaande stappen van een loopbaantraject:

- stap 1: het oriëntatiegesprek
- stap 2: het intakegesprek
- stap 3: de zelfanalyse (wie ben ik, wat wil en wat kan ik?)
- stap 4: arbeidsmarktanalyse
- stap 5: arbeidsmarktbenadering
- stap 6: nazorg bestaande uit coaching


Een medewerker die te horen heeft gekregen dat hij boventallig is, heeft vaak een knauw gekregen. Begin daarom het loopbaantraject met een opdracht waarmee hij/zij vertrouwen wint en waarmee hij/zij zelf aantoont dat hij/zij wel degelijk iets in zijn/haar mars heeft. Laat gecoachten weer stralen met STARR!

Beste HR-basers,
Welke testen / opdrachten gebruiken jullie in jullie coachprakijk? Ik hoor het graag.

Aantal keer bekeken: 1300

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Dorothée Deceuninck on 24 april 2012 at 7:11pm

Beste
Graag ontvang ik de persoonlijke successen analyse
Dorothee.deceuninck@student.kdg.be
Bedankt

Reactie van wil schuite on 21 juli 2010 at 1:38pm
ik ontvang graag de persoonlijk successen analyse
Reactie van Evelien Wagenaar on 1 juni 2010 at 9:01am
Ik ontvang ook graag de persoonlijke successen analyse.

Email: Wagenaar@dwa.nl
Reactie van Joska Ruske on 25 mei 2010 at 5:06pm
Hallo Jacco,

Ik ontvang graag de persoonlijke successen analyse.

Groeten, Joska Ruske.
joska.ruske@tempo-team.nl
Reactie van Ruby de Jong on 10 augustus 2009 at 8:11pm
En mijn mailadres: rndejong@gmail.com
Reactie van Ruby de Jong on 10 augustus 2009 at 8:11pm
Beste Jacco,

Ik ontvang graag de persoonlijke successen analyse. Interessante literatuur Robert E. Quinn, diepgaande verandering en de brug bouwen terwijl je erover loopt.

thnkx :)
Groetjes, Ruby
Reactie van Henk Wernsen on 20 juli 2009 at 10:00pm
Beste Jacco,

Kun je mij de persoonlijke successen analyse mailen.
Heb benieuwd hoe en wat het werkt.
work@workXchange.nl

m.vr.gr.
Henk Wernsen
Reactie van Monique Robben on 9 juli 2009 at 3:24pm
Beste Jacco,

Graag ontvang ik je persoonlijke analyse. Mijn emailadres is: robben@2trust.nl

Alvast bedankt.

Groeten,
Monique Robben
Reactie van Alexander Gouw on 7 juli 2009 at 12:07pm
Beste Jacco,
Ik ontvang graag je successen analyse van je. Hartelijk dank hiervoor.
Alexander (agouw@vanleeuwen.nl)
Reactie van Marjon Tjepkema on 6 juli 2009 at 9:54am
Beste Jacco,

Mijn ervaring is dat vooral de mate van zelfreflectie is bepalend of een traject succesvol wordt of niet. Leuk dat je die hebt toegevoegd aan de STAR! Heb zeker interesse in de persoonlijke successen analyse en mij e-mail is mtjepkema@obt.nl

Bedankt en groet,
Marjon Tjepkema