Ruim 6 op de 10 mensen tussen de 18 en 38, de zogeheten millennial-generatie, geven aan veel stress te ervaren. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 2000 millennials, mensen die zijn geboren tussen 1980 en 2000. Vooral jonge millennials, tussen de 18 en 25 jaar, hebben hier last van: driekwart (76%) van hen geeft aan veel stress te hebben. Bij oudere generaties is dat nog niet de helft (45%).

De eisen die jongeren zichzelf opleggen blijken heel hoog te zijn, niet alleen op werkgebied, maar ook privé. Dit geeft stress wat op de lange termijn een ongezonde situatie creëert. Veel jongeren willen zoveel mogelijk online zijn bijvoorbeeld via social media en bereikbaar zijn voor het werk. Te veel moeten, willen beheersen en actief willen zijn zorgt voor een onbalans.


Versnellen door te vertragen
Vanuit de topsport blijkt hoe belangrijk het is om de juiste balans te vinden tussen ontspanning en inspanning. Juist door voldoende tijd te nemen om te rusten geef je je lichaam de mogelijkheid om te herstellen om op de juiste momenten tot topprestaties te komen. De boog kan niet altijd gespannen zijn, want anders krijg je als mens op den duur een burn-out. In het werk geldt dit hetzelfde dus zorg voor de juiste balans tussen actief zijn en tijd nemen om de helikopter view te hebben. Juist door meer aandacht in je werk te brengen ben je productiever en beleef je je werk ook als leuker. Door op 70% van je totale vermogen te handelen wordt je 110% productief en met plezier. En vier je succes als er een project succesvol afgerond is. Juist door stil te staan bij een bereikt doel geef je jezelf de ruimte om nieuwe creativiteit op te doen voor een volgende uitdaging.


Lichaam en geest zijn één
Het blijkt dat veel mensen die een burn-out hebben opgelopen graag de situatie willen controleren en van zichzelf voortdurend actief moeten zijn. Als de focus teveel op ons denken komt te liggen dan voelen we op den duur niet meer wat belangrijk is voor ons lichaam. Lichaam en geest zijn één, maar als we teveel denken en willen beheersen dan verbreken we die verbinding onbewust. Durven loslaten en rustig ademhalen is een kunst die je weer kunt leren. Veel mensen met een burn-out hebben een oppervlakkige ademhaling, waardoor ze veel energie verliezen.

Ga als manager het gesprek aan
Door vanuit een open houding het gesprek aan te gaan met medewerkers geef je ruimte om preventief tot oplossingen te komen. Dit kun je bijvoorbeeld doen als je merkt dat iemand sneller geïrriteerd is of dingen vergeet en hiermee een verandering in gedrag laat zien. Het blijkt juist dat medewerkers het fijn vinden als er een open gesprek mogelijk is. Doe dit wel vanuit respect, zodat medewerkers ook echt het gevoel dat ze hun verhaal kunnen vertellen.

Evert Heintz is Flow Specialist en Bergklimmer en inspireert mens en organisatie om vanuit vitaliteit in het dagelijkse werk te staan om de flow binnen een organisatie te stimuleren. Zijn bijna doodervaring, waarbij hij 15 meter val in een gletsjerspleet viel, gebruikt hij als metafoor dat we als mens meer kunnen dan dat we vaak denken. Zowel mentaal, fysiek, emotioneel als intuïtief.
Heintz is auteur van het fascinerende boek ‘Een leven lang FLOW’ met het voorwoord geschreven door Wim Hof (The Iceman).

Aantal keer bekeken: 302

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland