Zoals gebruikelijk start het nieuwe jaar met polls, interviews en artikelen over de trending topics in HR. Wat gaat ons als HRM-ers bezighouden in 2012? Even een rondje doen langs het internet levert de volgende termen op: vergrijzing, de krappe arbeidsmarkt, generatie Y, strategische personeelsplanning, talentmanagement, ontwikkeling van medewerkers, Het Nieuwe Werken, gebruik van social media.

Niet echt vernieuwend tot nu toe, volgens mij. Het kenmerk van trends is meestal dat ze de tijdgeest aangeven. En bovendien dat er verschil is met het jaar daarvoor, lijkt me. Anders is er immers niet echt sprake van een trend, maar meer van going concern.

Als het klopt dat HR zich steeds meer als strategisch businesspartner op stelt, dan lijkt het logisch om te veronderstellen dat de HR trends ook de richting van de ontwikkeling in bedrijven en overheid volgen. Immers, de primaire processen in organisaties, worden alleen dan goed ondersteund door HR, als de instrumenten en ontwikkelingen volgend zijn op en ondersteunend aan de richting van de organisatie.

En dat vind ik dan niet helemaal kloppen bij het lijstje termen waar ik mee begon. Want overal om mij heen lees ik dat de belangrijkste trend van 2012 is: het wordt minder. Het wordt minder met de economische groei, het wordt minder met de winsten, het wordt minder met de werkgelegenheid, het wordt minder met de overheidsuitgaven, en ga zo maar door. Wat betekent dat voor HR?

Ik zou verwachten dat in het lijstje met trends voor 2012 zou staan: bezuinigingen op formatie, inkrimping van personeel, mensen van werk naar werk begeleiden, hoe ondersteun je collega’s die achterblijven na ontslagrondes, hoe gaan we om met beloningen en bonussen die niet meer groeien kunnen, maar misschien wel moeten dalen. Kortom: hoe gaan we in werkend Nederland om met “minder”. Hoe kunnen we met minder kosten dezelfde of hogere productiviteit halen? Hoe zorgen we voor behoud of verbetering van onze concurrentiepositie? Hoe houden we medewerkers gemotiveerd die ontslagronde na ontslagronde meemaken? Hoe kun je als bedrijf medewerkers stimuleren die misschien al voor het derde jaar op rij hun eindejaarsuitkering hebben ingeleverd om het bedrijf overeind te houden?

Ligt het aan mij of zijn wij als HRM-ers de realiteit een beetje uit het oog verloren? Wordt het niet tijd voor een wake-up call? Om met een ex-president te spreken: “It’s the economy, stupid”…..

Aantal keer bekeken: 1021

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Marcel van der Haas on 16 januari 2012 at 3:38pm

Marjon, wat ik nog in het rijtje mis is de vereiste omslag in het denken naar dat de medewerker zelf verantwoordelijk wordt voor zijn groei en ontwikkeling, waarbij HR maximaal faciliteert, coordineert en regisseert. Dat betekent de doorbraak van de andere manier van denken en werken in HR. Het economisch tij zou hier wel eens als katalysator kunnen werken.

Reactie van G.P. on 12 januari 2012 at 1:14pm

Marjon, ik deel je mening geheel.
Aanvulling daarop mijnerzijds: welles nietes proberen te voorkomen door de horizon voor HRM zaken niet te ver in de tijd te leggen. Maw beperken tot een einder die 2 jaar verder ligt. Teveel onderzoeken zijn geen onderzoeken maar meningen en aannames. Als het gaat om een betrouwbare partnet te zijn van de directie blijf dan momenteel dicht bij de dagelijkse praktijk, dat wordt gewaardeerd.
Samengevat: werk probleem gestuurd, blijf dicht bij de problemen van 1 tot 2 jaar.
Daarnaast nadenken over de vraag: welke percentage medewerkers kan max. een tijdelijk dienstverband hebben om kennis en kunde en eigenheid in/van je bedrijf vast te kunnen houden.

Reactie van Sander Oldenkamp on 12 januari 2012 at 12:50pm

Marjon je vergeet m.i. een belangrijke HR- trend voor 2012: Employee Engagement en Employee Engagement metrics. Het HR-antwoord op economisch zwaar weer, de vergrijzing, Gen Y binden en boeien . Hier vind je de cijfers en statistieken waar je de bestuurskamer mee in kunt lopen als HRM'er: http://bit.ly/veR3ur
En hier een tool waarmee je HR-metrics kunt introduceren: http://bit.ly/veIIes
2012 gaat een knallend HRM-jaar worden.