Voorbij de crisis

Bedrijven vinden het moeilijk om keuzes te maken bij economische tegenwind. In hectische tijden laat men experimenten achterwege en wordt er vastgehouden aan de activiteiten die in het verleden succesvol waren. De meeste organisaties vermijden risico en richten hun focus op het voldoen aan de traditionele klantenbehoeften. Wat voor gevolgen heeft dit voor HRM?

Ber Damen van Berenschot deed onderzoek naar de laatste trends in HRM, tegen de achtergrond van de economische recessie. De trends die hij signaleerde zijn gepubliceerd in het artikel Trends in HRM: voorbij de crisis.

Razendsnelle terugkeer van krappe arbeidsmarkt
Damen waarschuwt voor een ongekend snelle terugkeer van de krapte op de arbeidsmarkt. Nog voordat de economie goed en wel hersteld zal zijn, zullen bedrijven weer te maken krijgen met een krappe arbeidsmarkt. Dit is vooral het gevolg van de babyboomers die langzaam maar zeker in groten getale het bedrijfsleven verlaten. Zij worden opgevolgd door de Generation-Y, een generatie die heel andere verwachtingen van het leven heeft. Sleutelwoorden zijn duurzaamheid, zingeving, balans (tussen werk en privé) en maatschappelijke betrokkenheid. Organisaties moeten daarop inspelen. Dat vraagt om andere loopbaantrajecten, andere opleidingsactiviteiten, andere functievervulling, ander leiderschap. Kortom, om anders werken. In een krappe arbeidsmarkt is het voor organisaties daarom een uitdaging om zich als aantrekkelijke werkgever te presenteren. Daarbij leidt de krappe arbeidsmarkt ook tot een toenemende behoefte aan strategische personeelplanning in organisaties.

Aantonen toegevoegde waarde HR
De HR functie moet een integraal onderdeel van het management zijn. Dat betekent dat de HR professional adviseert hoe organisatieprocessen het beste kunnen worden georganiseerd, hoe het personeel zich snel en adequaat kan ontwikkelen en hoe veranderingsprocessen moeten worden vormgegeven en aangestuurd. Hierbij is het van belang dat de toegevoegde waarde van de HR functie kan worden aangetoond. Wat leveren HR interventies in de organisatie op? Hoe draagt de invoering van bijvoorbeeld competentiemanagement bij aan een verhoging van de productiviteit in de organisatie? Willen HR professionals zich werkelijk kunnen ontwikkelen tot business partner dan moeten ze op dit soort vragen een antwoord kunnen formuleren. Van de HR functie vraagt dat onder andere meer bedrijfskundig en bedrijfseconomisch inzicht, meer focus op de bredere organisatiedoelstellingen, meer zicht op de kernactiviteiten en kerncompetenties van de organisatie en meer kennis van informatiemanagement. Damen stelt dat de traditionele HR functie en –professional hierin nog een hele weg te gaan heeft.

Download het volledige rapport hier
.

Bron: marketingresearchbase | Auteur: Ber Damen van Berenschot

Aantal keer bekeken: 187

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van willem scheepers on 23 september 2010 at 12:34pm
Voor 'degenen onder ons' die nog geen idee hebben over dat wat er nog allemaal op ons afkomt, & dan heb ik het hier 'alleen nog maar' over Strategisch HR, is het rapport van Ber Damen een aanrader.

Voor anderen zijn de genoemde trends toch vooral 'open deuren'. De subtitel veronderstelt dat we worden geïnformeerd over de gevolgen voor SHRM van de huidige 'crisis'. Dat gebeurt helaas onvoldoende.

Het economisch machtsblok is nu voor komende generaties verschoven van West naar Oost. Wij worden er niet direct armer van (al zou je er met recente nieuwsberichten anders over kunnen gaan denken....) maar de focus van onze organisaties, ook het MKB (voor wie SHRM toch nog vooral 'een ver van mijn bed show is'), zal op een organisatiestrategie van volgen liggen en niet op die van leiden.

De invloed van opkomende economieën als India, China, Indonesië, Brazilië zelfs Mexico & Rusland op talentontwikkeling en talentmanagement zal enorm zijn. Dat wordt niet alleen onderschat door veel organisaties, multi- & transnationals uitgezonderd, maar ook door zowel de Nederlandse als de Europese Overheid.

Da's jammer, het onderschatten van die trend, maar op zich wellicht niet eens zo erg want we hebben ook voor de komende generatie nog wel wat 'vet op onze botten'......