In HR land heeft men er een handje van om van de ene hype naar de andere te hollen. Tijd om zich in de materie te verdiepen, gunt men zich amper. Er wordt ergens iets geroepen, iedereen heeft er een mening over en hup weer door. Was het enige tijd geleden ‘Het Nieuwe Werken’ waar alles en iedereen vol van was, de nieuwe hype is duurzame inzetbaarheid.

Goed personeelsbeleid
Ik geloof niet in het volgen van hypes, zeker niet zonder enige verdieping. Ik geloof al helemaal niet in ad hoc oplossingen voor een al dan niet vermeend ‘probleem’. Alle hypes binnen HR land gaan in de basis altijd gewoon over goed personeelsbeleid. Daar kun je een leuke naam aan hangen per onderdeel en er een workshop over volgen, maar dan mis je de essentie.

Verantwoordelijkheden
Een goede balans in verantwoordelijkheden en verwachtingen van zowel werkgever als medewerker is de basis van een goed personeelsbeleid. Want thema’s als vertrouwen, eigen verantwoordelijkheid voor ‘houdbaarheid’, leren en blijvend ontwikkelen, gelden altijd.

Baan 'voor het leven'
Dat medewerkers zelden tot nooit nadachten over de eigen inzetbaarheid was een maatschappelijk en economisch verschijnsel. Tot voor kort bestond de baan ‘voor het leven’ immers nog. Dat is nu echter wel anders en daarmee is elke HR afdeling het zichzelf en de medewerkers verplicht om zich meer nog dan anders, te verdiepen in een personeelsbeleid dat voorziet in ‘voor jezelf zorgen’.

Bewust worden
Medewerkers moeten zich er veel meer van bewust worden dat de ‘baas’ niet alleen verantwoordelijk is, maar dat zij zelf een even grote verantwoordelijkheid hebben in hun eigen inzetbaarheid. Wie zijn huis niet onderhoudt, ziet het vervallen. Wie zijn auto niet onderhoudt, komt onherroepelijk een keer stil te staan met panne.

Euforie over het sociaal akkoord
Ik begrijp daarom ook alle euforie over het sociaal akkoord niet. Ik zie alleen maar dat alle voorstellen tot verandering en stimulering van eigen verantwoordelijkheid eruit zijn gehaald, afgezwakt zijn of uitgesteld worden. Iemand vertelde me dat ik dat anders moest zien, de euforie ging over het bereiken van het akkoord! Alleen dat telt blijkbaar. Dat de inhoud minder goed is voor medewerkers nu en in de toekomst…is blijkbaar niet belangrijk meer.

Lees meer blogs van Martijn de Wildt op de website van Qidos, innovatief HR trainings- en adviesbureau

Tijdens het Congres Over Duurzame Inzetbaarheid op dinsdag 25 juni kunt u deze workshop volgen van Qidos: De netwerkorganisatie, flexibel organiseren.

Aantal keer bekeken: 651

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Martijn de Wildt on 29 mei 2013 at 1:40pm

Dank voor alle reacties. De diverse meningen geven aan dat het een thema is dat raakt. Blog is toch ook bedoeld om dingen wat extra scherp te stellen :-)

Reactie van Stephan Teunissen on 28 mei 2013 at 11:56am

In tegenstelling tot wat Marijn beweert is de perceptie van de eigen inzetbaarheid niet onderhevig aan de economsiche situatie (c.f. Berntson, Sverke & Marklund, 2004). Toegegeven, het is recent interessant geworden om je bezig te houden met inzetbaarheid omdat 'baan voor het leven' inderdaad niet meer bestaat. Het lijkt hier wel of Martijn hiermee beweert zelf achter een hype aan te gaan. In mijn beleving zorgen goede organisaties voor een gedegen personeelsbeleid waarin inzetbaarheid van medewerkers gewaarborgd is. Je kunt wel bang zijn om medewerkers te ontwikkelen met het risico dat ze vertrekken, maar stel dat je het niet doet en ze blijven.

De inhoud van deze blog zou interessant kunnen zijn. Het gaat over verdieping, integriteit en completie van het HR beleid. Echter is de punchline van Martijn het verkopen van een training. Dat is jammer.

Stephan

Reactie van NumoQuest® on 28 mei 2013 at 9:54am

Beste 'Rolf',

Klaarblijkelijk is alles voor u belangrijker dan de boodschap? Laten we het daar even bij en gaan verder met constructieve liggende zaken.

Reactie van NumoQuest® on 28 mei 2013 at 8:45am

Goed stukje, jammer van de criticasters. Tenminste, mijn bescheiden mening. Een aantal hypes in recruitment/HR land hebben een miljardenschade tot gevolg van heb ik jou daar. Klaarblijkelijk is dat iets wat maar niet zo heel goed wil landen, in het vervolg van dit onderwerp dan.

Een vakgenoot geeft zijn visie, en word op nette wijze publicitair gefileerd. Tja denk ik dan ... Hoe zit het met de hypes .... vooral die in werving en selectie, recruitement, HR of de zg talent management.......

- ouder dan .... exit
- zzp... niet in aanmerking voor
- Niet genoeg steekwoorden in het CV? Jammer dan....
- Voor de meest triviale functie categorie bachelors vragen....
- Junior/medior in willen zetten voor Sr. plekken
- De niets kostende stagiair neer willen zetten op een junior/medior functie
- Inconsistente aanvragen in behandeling nemen
- Ingevulde vacatures 'live' laten.... je zou toch eens een betere tegenkomen
- Geen kennis van zaken/affiniteit in/met het betreffende vakgebied
- Oneigenlijke discriminatie

Voor waar het de tijdelijke en flexcontracten betreft, er zijn organisaties wakker aan het worden en beginnen te beseffen dat die flexcontracten een duurder prijskaartje draagt dan men initieel bedacht.

De balans die volkomen is doorgeslagen moet weer terug. Het kan niet anders dan dat wij daar met zijn allen een rol in spelen. Het gewoon benoemen van knelpunten is noodzakelijk er gezamenlijk de schouders onder te zetten. Daarbij heeft het elkaar 'uitdagen' weinig zin uiteindelijk.

We kunnen de energie veel beter aanwenden.

We zien hier een miljarden aan vervolgschade door 'hypes' en inconsequentie veroorzaakt.
uiteraard is het ook hier wie de schoen past uiteraard....

Reactie van Frans van den Berge on 27 mei 2013 at 5:48pm

..........Zo. Net uitgelachen.... Weer zo'n vakbroeder die niet in "hypes" gelooft omdat hij zijn eigen "hype" verkoopt...... Nu ga ik weer huilen en denken aan al die medewerkers die niet de "hands on aandacht krijgen die nodig is. Het knokken voor opleidingen en het sturen op procesverbeteringen.

Reactie van Lucienne Stavenuiter on 27 mei 2013 at 1:20pm

Martijn,

Duurzame inzetbaarheid is een niet prettige (maar wel veel gebruike en enigszins begrepen) term voor een thema dat wel degelijk aandacht behoeft. Niet als hype, maar structureel. Je legt het zelf uit: het is noodzakelijk dat er aandacht komt voor het "onderhoud" dat nodig is om iemand structureel waardevol te laten zijn/blijven. Dat vereist wel een mindshift. Gezien de recente historie is dat niet vreemd, wel noodzakelijk en het gaat niet vanzelf. Dus we moeten een nieuwe gewoonte creeren. Namelijk het stellen van de vraag: wat moet ik doen om ervoor te zorgen dat ik (werknemer) ook over 2 jaar gezond en met plezier werk doe dat mijn werkgever als waardevol beschouwt? Of: Wat moet ik (leidinggevende) doen om te faciliteren dat mijn medewerker waardevol blijft voor onze organisatie? En ja, juist omdat we op veel plekken aan het overleven zijn op de korte termijn, moeten we wat harder werken om ook dit thema op de agenda te krijgen. Dat heeft m.i. helemaal niks met een hype te maken.
Deze vragen zijn het tegenovergestelde van een ad hoc oplossing. Ze horen een vast onderdeel te zijn in de uitvoering van goed personeelsbeleid, dat is gebaseerd op gedeelde verantwoordelijkheid.

Laten we deze beweging vanuit HR vooral ondersteunen. Het is een stuk dankbaarder en prettiger werken als we de verschuiving maken van vooral curatief werken (verzuim reduceren, lastige vacatures opvullen, mensen ontslaan), naar preventief werken. Bijvoorbeeld door de bij jouw organisatie passende mensen niet alleen te vinden, maar ze ook te boeien en ze uit te nodigen waardevol te blijven. Zo creeer je een gelijkwaardige volwassen arbeidsrelatie. Niks hype aan. Wel modern personeelsbeleid.

Reactie van Geert Winkel on 22 mei 2013 at 10:36am

Beste Martijn,

In jouw blog beschrijf je heel mooi 'de breedte' van het vak en de hunkering naar erkenning bij onze vakbroeders door iedere hype te volgen en na te jagen. Heel mooi!

Wat dan weer jammer is dat je jezelf in de laatste alinea weer erg te kort doet door je 'niet in de materie te verdiepen' en tot mijn verwondering een hype najaagt.

De natuur is soms sterker dan de leer.