Vandaag in Financieel Dagblad: uittreden uit bedrijfstakpensioenfonds

Vandaag staat prominent op de voorpagina van het FD dat werkgevers zouden kunnen uittreden uit enkele bedrijfstakpensioenfondsen. Dit houdt in dat werkgevers gedurende één jaar de mogelijkheid krijgen om het bedrijfstakpensioenfonds vaarwel te zeggen en hun pensioenregeling onder te brengen bij een verzekeraar (of voor de zeer grote ondernemingen: een eigen ondernemingspensioenfonds).

Op het eerste gezicht zou u wellicht denken dat dit voor uw organisatie aantrekkelijk kan zijn; u kunt zelf uw eigen pensioenuitvoerder kiezen en bent niet meer afhankelijk van het bedrijfstakpensioenfonds.
De keuze om al dan niet uit te treden is een complexe keuze die afhankelijk is van onder meer de toekomstige ontwikkelingen in uw organisatie (denk hierbij aan de gemiddelde leeftijd, de ontwikkeling van uw werknemersbestand, uw loongebouw, etc.).

Veel verzekeraars zullen wellicht dit FD artikel aangrijpen om u te 'verleiden' om over te gaan naar een verzekerde pensioenregeling. Let u daarbij op dat u zich goed laat informeren over de gevolgen in de toekomst: eenmaal gekozen voor uittreding maakt het veelal nagenoeg onmogelijk om weer terug te keren naar het bedrijfstakpensioenfonds!

Voorzichtigheid is aldus geboden bij een dergelijke keuze. Vergeet u hierbij vooral niet de medewerkers mee te nemen in uw besluitvorming, ook deze zullen vermoedelijk betrokken moeten worden bij de overgang van de pensioenregeling!

Aantal keer bekeken: 101

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Rogier Kerkhof on 27 mei 2009 at 8:28am
Aanvulling op artikel FD van vandaag (27 mei)
Uitvoerig wordt vandaag in het FD beschreven bij welke fondsen het momenteel mogelijk is om over te stappen naar een andere uitvoerder (=verzekeraar).
deze zijn:
Suikerwerk en Chocolade
Suikerverwerkende industrie
groothandel vlakglas, verf, het glasbewerkings- en glazeniersbedrijf
houtverwerkende industrie
kappersbedrijf
groenten- en fruitverwerkende industrie
mode, interieur, textiel en tapijt
STIPP
rijn en binnenvaart
verf en drukwerkindusgtrie
werk en (re)integratie
schoonmaak- en glazenwassersbedrijf
baksteenindustrie
zeevisserij
reisbranche (global).

Voor ondernemingen die zijn aangesloten bij deze bedrijfstakpensioenfondsen is het mogelijk om 'afscheid te nemen van deze uitvoerders'. Zoals eerder genoemd: let hierbij op de verschillende belangen van betrokken partijen! Belangrijk punt in uw besluitvorming zal o.m. de lange termijn gevolgen dienen te zijn: wat gebeurt er met de kosten bij een verzekerde regeling versus die in het bedrijfstakpensioenfonds.

Deze doorrekenen in de toekomst is iets wat vaak wordt vergeten door pensioenadviseurs en verzekeraars terwijl juist dit vanuit de werkgever veelal de drijfveer is om uit te treden!