FLOW is een onderwerp waar vanuit het bedrijfsleven steeds meer interesse in is. Hoe kun je ervoor zorgen dat je team of organisatie in flow raakt? Op welke manier kun je de flow op individueel niveau stimuleren?

Professor Mihaly Csikszentmihalyi heeft het psychologische concept van flow ontwikkeld en is daar nog steeds actief mee bezig, op 82 jarige leeftijd.

Flow is een gemoedstoestand waarin dingen als vanzelf lijken te gaan en waarbij je als persoon volledig aanwezig bent in het moment. De activiteit die je doet volbreng je succesvol en het interessante aan flow is dat je het bewust kunt beïnvloeden.

Om in flow te geraken zijn er een paar voorwaarden
~ Zorg ervoor dat je werk doet waar je energie van krijgt. Een belangrijke vraag die je jezelf kunt stellen als werknemer of je wel op de goede plek zit. Wordt ik blij van het werk wat ik doe? Voel ik me thuis in de organisatie waar ik werk? Of kan ik de situatie creëren om plezier in mijn werk te realiseren?
~ Stap regelmatig uit je comfortzone in je stretchzone, want daar krijg je energie van. Je stretchzone is het gebied waar je nieuwe dingen leert en waar letterlijk het gelukshormoon Oxytocine aangemaakt wordt. In de stretchzone ervaar je als mens gezonde stress en dit stimuleert de flow. De uitnodiging is dan ook om dingen anders te gaan doen dan dat je gewend bent, omdat je daarmee nieuwe ervaringen kunt opdoen.
~ Creëer aandacht in je werk en een duidelijke focus. Datgene wat je met aandacht doet, zet jezelf in het nu en daarmee vergroot je de helikopter view. Het blijkt dat mensen veel effectiever zijn als ze met meer aandacht hun werk doen. Daarbij ervaren ze hun werk ook vanuit meer plezier wat net zo belangrijk en gezond is.
~ Richt je op de mogelijkheden door te denken in oplossingen. Ga ervan uit dat in ieder probleem (uitdaging) de oplossing besloten ligt. Door een open houding zul je sneller de oplossing zien en/ of door te klankborden met een collega en het bespreekbaar te maken.
~ Zorg voor een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning. Regelmatig bewegen tijdens je werkdag is een manier om te ontspannen. Meditatie en gezonde ademhaling zijn effectieve manieren om de flow te stimuleren. Geef duidelijk je grenzen aan.
~ Streef naar oordeelvrije communicatie. Stop met zelfkritiek en leer jezelf aan om vanuit een open houding in je werk te staan in plaats van te oordelen over een ander of over jezelf. Oordelen blokkeert direct de flow.
~ Als organisatie kun je een cultuur creëren, waarin mensen eigen verantwoordelijkheid krijgen en leren nemen. Door vertrouwen en ruimte te geven als organisatie kunnen mensen groeien en ondernemer zijn binnen een organisatie/ team.
~ Vertrouwen is de basis om flow te laten ontstaan. Zeggen wat je doet en doen wat je zegt is op ieder niveau belangrijk, individueel, als team en als organisatie. Dit vergt eerlijkheid, (wederzijds) respect en is een continu proces om aan te werken en bewust mee bezig te zijn.

Evert Heintz inspireert mens en organisatie om vanuit vitaliteit in het dagelijkse werk te staan. Zijn bijna doodervaring, waarbij hij 15 meter val in een gletsjerspleet viel, gebruikt hij als metafoor dat we als mens veel meer kunnen dan dat we vaak denken. Zowel mentaal, fysiek, emotioneel als intuïtief.
Heintz is auteur van het fascinerende boek Een leven lang FLOW met voorwoord van Wim Hof (The Iceman).

Aantal keer bekeken: 680

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland