Waarom competentiemanagement een vroege dood sterft

Wat is het toch, dat competentiemanagement meestal een vroege dood sterft? Of verwordt tot een instrument waaraan menig manager ronduit een hekel heeft. Waarom komt ons troetelkindje maar niet uit de verf?

Ik denk dat de oorzaak niet die leidinggevende is. Dat zou te gemakkelijk zijn. Het is zijn medewerker die er niets van wil weten. Die wil helemaal niet in jouw keurslijf geperst worden van drie (niet vier, niet twee, maar altijd drie; ook al zoiets) geclusterde gedragsvoorschriften.

De kern van mijn betoog is dat competentiemanagement er van uitgaat dat de mens maakbaar is. Dat ie gaat doen wat wij willen, namelijk dat wat op zijn beoordelingsformulier staat.

Maar dat is wat mij betreft geen competentiemanagement. Competentiemanagement gaat ervan uit dat niet de mens, maar de organisatie maakbaar is!

Dat zit zo.

Als het in jouw organisatie om mensen draait dan wil dat zeggen dat je vertrekpunt is dat jouw mensen doen wat zíj willen en wat zíj kunnen. Waar zíj energie uithalen. Dat is wat je onderzoekt, dat is waar je je bedrijf naar vormt. Natuurlijk wel binnen de kaders van waar je samen aan wilt werken. Want niet iedereen is geschikt.

We denken dat we met competentiemanagement de mens centraal stellen in ons beleid. Maar volgens mij zijn we nog net zo klassiek bezig als voorheen: we willen nog steeds de mens vormen naar zijn functie. En niet de functie naar de mens.

Daar zit het probleem. Dat we maar o zo graag voorschrijven hoe je je te gedragen hebt. Maar zeg nou zelf, jij bent toch ook niet maakbaar. Waarom die medewerker dan wel?

En, vraag ik mij af, is het wel het juiste instrument dat we gebruiken, of moeten we op hele andere wijze onze medewerkers inspireren; want dat is toch wat iedere werkgever wil: gepassioneerde en zelf-startende medewerkers, die meedenken en zichzelf en daarmee het bedrijf continue ontwikkelen.

Of is het jou wel gelukt om uit competentiemanagement inspiratie te halen?


Geïnteresseerd in het artikel "De maakbare samenwerking" dat in de Gids van Personeelsmanagement verscheen? Geef mij dan je mailadres en ik stuur het naar je toe.

Rolf Baarda (rolf@bureaubaarda.nl) is directeur en oprichter van Bureau Baarda, een middelgroot adviesbureau dat al 20 jaar en met veel succes veelal kennisintensieve organisaties (50 - 1500 medewerkers) adviseert op het gebied van belonings- en talentmanagement alsmede leiderschaps- en organisatieontwikkeling.
www.bureaubaarda.nl

Aantal keer bekeken: 2231

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Leon van Gelder on 26 maart 2012 at 11:04am

Beste Rolf,

Mijn interesse is gewekt, graag ontvang ik het artikel; lrvangelder@gmail.com
Alvast dank!

Groet

Reactie van Hannie Koster-Besseling on 13 maart 2012 at 2:08pm

Reactie van Mariel Fieseler on 12 maart 2012 at 1:22pm

Hi Rolf,
Ben in ieder geval geinteresseerd en wil graag het artikel ontvangen! mariel.fieseler@induna.nl
Alvast bedankt!

Reactie van Annette Schram on 4 februari 2012 at 2:21pm

Beste Rolf,

Zou je mij het artikel willen mailen? a.schram@weekamp-deuren.nl.

Alvast bedankt.
Annette Schram

Reactie van Tim Havelaar on 2 februari 2012 at 9:20pm

Hallo Rolf,

Ik ben het eens met de visie die je uiteenzet, of dat dan al dan niet competentiemanagement moet heten is even de vraag, ik ben wel nieuwsgierig naar hoe je de visie 'handjes en voetjes geeft'. Want dat is niet zo eenvoudig, ook al huldig je het INK-model/de visie dat mensen de organisatie zijn ...

Alvast bedankt!

Tim Havelaar
tim@timhavelaar.nl

Reactie van Ingrid van Vliet on 1 februari 2012 at 10:15am

Hallo Rolf,

Graag ontvang ik het artikel:
ingrid.van.vliet@nl.randstad.com

Groet,
Ingrid van Vliet

Reactie van Jeroen on 31 januari 2012 at 9:07pm

Hoi Rolf,

Artikel(tje) gelezen in Intermediair met Hans Raymakers? Die beweert juist dat het werken met competenties de laatste 20 jaar in allerlei (deel)gebieden van HR is doorgedrongen, een beetje de 'maakbaarheid' die jij benoemt.

Reactie van Harry Vos | vooranderen on 31 januari 2012 at 1:37pm

Beste Rolf,
Ook ik ontvang graag het artikel. Mijn emailadres is harry@deursenonderwijsgroep.nl

Alvast, hartelijke groet, Harry Vos

Reactie van Muriël Onkenhout on 31 januari 2012 at 10:58am

Beste Rolf,
Ook ik ontvang graag het artikel. Mijn emailadres is muriel.onkenhout@avro.nl
Met vriendelijke groet,
Muriel Onkenhout

Reactie van Jan van Omme on 31 januari 2012 at 4:16am

Beste Rolf, ook ik zou je artikel graag ontvangen; jvanomme@hotmail.com

Bij voorbaat dank en met vriendelijke groet, Jan