Waarom een slecht plan van aanpak zorgt voor langere ziekmeldingen

Zeg eens eerlijk. Hoe doe jij dat nou? Een plan van aanpak opstellen. Stel je het plan van aanpak in je eentje op? Of, nog erger: laat je het concept door de bedrijfsarts opstellen?

Nee toch, mag ik hopen?

Even zelf een krabbel eronder. Opsturen naar de zieke werknemer (retour envelopje erbij). En zodra het plan van aanpak ondertekend terug is, toevoegen aan het verzuimdossier. En het verzuimdossier kan weer terug in de archiefkast. Kind-kan-de-was-doen.

De Wet Verbetering Poortwachter is geen invuloefening

En een Plan van Aanpak is geen document wat alleen nog even ondertekend moet worden. De naam geeft ‘t al een beetje weg. Het is een plan. Een projectplan. Waarin je beschrijft hoe je gaat komen tot een succesvolle reintegratie. Met acties, een tijdspad, deadlines. De hele rataplan.

Dus, alsjeblieft.

Als je voortaan een probleemanalyse van de bedrijfsarts ontvangt, nodig je werknemer uit voor een gesprek. En bespreek met hem alle onderwerpen die een terugkeer in de weg zouden kunnen staan. Tot in detail.

Neem er de tijd voor

En pas aan het eind van het gesprek pak je het UWV-document erbij. En vul je dit samen in. En als je niet alle informatie kwijt kunt op het UWV-formulier (grote kans), maak je een bijlage. Dit plan vormt de basis van de rest van het reintegratietraject. Alleen een goed doortimmerd plan van aanpak zal de verzuimduur van de ziekmelding kunnen verkorten.

Mark Idzinga, Mei 2013

Wil je ook minder ziekteverzuim in jouw bedrijf? Download dan hier mijn gratis e-boek

Aantal keer bekeken: 897

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Maarten Monchen on 24 mei 2013 at 11:11am

Helemaal mee eens! Het Plan van Aanpak ik júist bedoeld om werkgever en werknemer om de tafel te krijgen. Wat mij betreft moeten werknemer en werkgever veel meer om de tafel zitten dan bij de bespreking van het PvA alleen. Met name in het Grijze Verzuim.....alleen zo hou je controle over het verzuimtraject.