Wat gebeurt er in de eerste minuut van een sollicitatie?

Ik heb 19 jaar ervaring in werving en selectie, heb trainingen gegeven in het boordelen van capaciteiten van sollicitanten, ik blog erover op verschillende sites en blijf me verbazen over die magische eerst eminuten van een sollicitatie. Iedere HR Manager kent het: een kandidaat komt binnen en al na een minuut weet je: binnenhalen. Maar wat is het, dat dat gebeurt, is het magie of is het te ontrafelen. Ik noem het De Gunfactor.

Die vraag is: Wat is de gunfactor? Een verkoper met een hoge gunfactor is in staat om een ijskast aan een Eskimo te verkopen, maar dat doet hij niet want hij deugt. Een manager met een hoge gunfactor zorgt ervoor dat zijn medewerkers met alle lol van de wereld doen wat hij zegt.

In mijn boek ‘verhoog je gunfactor’ doe ik een poging dit fenomeen te ontrafelen en tips uit de praktijk te geven. Ik waag het niet me direct als expert opdit gebied op te werpen, want het blijft een mysterieus verschijnsel, die gunfactor. Mijn ervaring zegt dat iemand met een hoge gunfactor de lange termijn van de mensen om zich heen kent, daarop acteert en dat vanaf de allereerste indruk uitstraalt. Zijn communicatie, verbaal zowel als non verbaal, is geen truckje, het is echt en wordt gedreven vanuit een innerlijke wnes om eerlijk te zijn en te deugen. Die wens is genoeg, de ervaring brengt hem vervolgens op het pad van succes.

Ik kan zelf wel leven met deze definitie en ben heel benieuwd naar jullie meningen.

Aantal keer bekeken: 364

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Michiel Cobben on 16 september 2011 at 10:12am
Beste Dick,

dank voor je reactie, ben het wel met je eens. Wel een tip: begin niet met het vertellen over jezelf en je rganisatie, start bij de sollicitant. De kans dat hij of zij bewust of onbewust gaat spiegelen en daardoor onnatuurlijk gedrag vertoont is groot. Zeker bij salesmensen.

Dank voor je goede wens ook,
Michiel Cobben