Wat is een ideaal aantal functiebeschrijvingen?

Hoeveel functiebeschrijvingen mag een bedrijf hebben? Ik denk dat dit de meest gestelde vraag is, waar ik geen pasklaar antwoord op heb. Wat die is er ook niet! Net als de ideale man of vrouw laat het aantal functiebeschrijvingen zich maar moeilijk in aantallen en ratio’s vangen. Het is meer een kwestie van gevoel.

Zo heb ik net een project afgerond waarin de verhouding functiebeschrijvingen personeelsleden uitkwam op nagenoeg 1 op 1. Daar was alle reden toe, vonden wij. Eerst maar eens de werkzaamheden zo beschrijven dat alle medewerkers zich in hun beschrijving herkennen, om dan, nadat de salarisniveaus bekend waren gemaakt, te gaan clusteren. Want clusteren is goed voor efficiënt onderhoud, maar niet voor acceptatie.

Daarom, vraag je altijd eerst af wat het belangrijkste is als je aan functiewaardering begint: acceptatie of efficiëntie. Kies je voor het laatste, weet dan dat je communicatie heel goed op orde moet zijn, zodat alle onzekerheden in alle fasen van het project weggenomen zijn. Kies je voor het eerste, dan kost het meer tijd en geld, maar voorkom je wellicht veel gesteggel achteraf.

Onthoud dit: het aantal functiebeschrijvingen mag nooit doel op zich zijn. Het gaat uiteindelijk om het proces dat naar rechtvaardige beloningsverhoudingen leidt. Als dat een bureaucratische is, omdat jouw personeel zich daar senang bij voelt, dan moet dat maar. Niet de prioriteiten van HRM zijn namelijk leading, maar de cultuur van jouw bedrijf.

Veel of weinig beschrijvingen moet in die context worden bepaald. Soms is dan een lange weg minder efficiënt, maar wel effectief. En dat is het enige wat telt.

Rolf Baarda, zelfstandig adviseur beloningsmanagement. “Mijn missie is belonen makkelijk maken”. Website: www.bureaubaarda.nl

Aantal keer bekeken: 134

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland