Wat is het nut van assessment als het jouw twijfel omtrent kandidaten niet wegneemt?

Laatst heb ik twee kandidaten getest voor dezelfde functie; zij waren dus elkaars concurrenten voor deze functie. De opdrachtgever vond beide kandidaten interessant, maar had ook bij beiden twijfel. Het assessment had naast het testen van de geschiktheid van de kandidaten als doel om de twijfel bij de besluitvormende partij weg te nemen.

De eerste kandidaat kreeg een positief advies, maar er zaten ook wel haken en ogen of aandachtspunten aan zijn kandidatuur. De tweede kandidaat was een sterke kandidaat, maar er zat een duidelijk risico aan zijn kandidatuur. Dit hoefde geen afbreukrisico te vormen, maar onder bepaalde omstandigheden kon dit ook wel het geval zijn. Kortom, het assessment kon de twijfel bij de besluitvormer omtrent beide kandidaten niet wegnemen.

Wat schiet je dan op met een assessment? zou u zich nu af kunnen vragen. In dit geval gaf mijn opdrachtgever aan dat hij scherper zicht had gekregen op de risico's die kleven aan de potentiële nieuwe werknemers. Daarmee kan hij het risico met open ogen nemen. Daarmee bedoel ik: hij kan zelf de risico's die ik heb geconstateerd nog eens wegen en besluiten of hij het risico wel of niet durft te nemen. Verder heeft hij de kandidaten de gelegenheid geboden om een dag bezig te zijn met hun persoonlijke ontwikkeling. Ook een selectieassessment houd je een spiegel voor en geeft daarmee informatie over jezelf, waar je wellicht iets aan hebt in je verdere ontwikkeling.

Muriel van Hoek is Senior Adviseur/Psycholoog NIP bij AVOP (www.avop.nl)

Aantal keer bekeken: 1056

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Muriel van Hoek on 23 augustus 2012 at 6:27pm

Beste Paul,
Tijdens een assessment is de blik op de kandidaat gericht, ook hun eigen blik. Ze zijn dus bezig met zelfreflectie en krijgen ook nog feedback van anderen op hun functioneren. Hierdoor worden ze zich wellicht bewust van hun sterke en minder sterke kanten en eventuele blinde vlekken. Op die manier zijn ze bezig met hun persoonlijke ontwikkeling.

Reactie van Paul van Beaumont on 3 augustus 2012 at 11:19pm

Dag Muriel. Je schrijft "Verder heeft hij de kandidaten de gelegenheid geboden om een dag bezig te zijn met hun persoonlijke ontwikkeling". Wat bedoel je daar precies mee? Bezig zijn met hun persoonlijke ontwikkeling?
Hebben ze een dag meegelopen of proef gedraaid?

Reactie van Marcia Bulder on 30 juli 2012 at 11:24am

Hoi Muriel, leuk artikel uit de praktijk. In dit geval heeft het assessment twijfel omgezet in twijfel op basis van objectieve bevindingen, dat lijkt me een verbetering ten opzichte van de oorspronkelijke situatie.

Het in kaart brengen van de mogelijke (afbreuk)risico's bij aanname is ook een van de redenen dat men een assessment laat uitvoeren - en dat is ook gelukt.