Welke boeken je kunnen helpen bij de voorbereiding op een assessment

Welke boeken gaan dit jaar mee op vakantie?
De vakantie staat weer voor de deur, dus de stapels boeken die mee op vakantie gaan kunnen verzameld worden. Mocht het nodig zijn om na of in je vakantie je voor te bereiden op een assessment, of mocht je - op een ander moment dan tijdens je vakantie - de vraag van een medewerker krijgen: “Hoe kan ik me voorbereiden op een asssessment?” dan onderstaande boeksuggesties.
De lijst verschilt van titels waar testen in staan waarmee je kunt oefenen, tot boeken die inzicht geven in hoe een assessmentdag er uit kan zien en wat je naast het oefenen van testen nog kunt doen om je voor te bereiden op een assessment.

De Lijst
De kleine assessmentgids – Wim Bloemers
Assessment doen – Bas Kok & Ferry de Jong
Het psychologisch onderzoek – Wim Bloemers
De IQ trainer – Jack van der Minden
De IQ trainer deel 2 - Jack van der Minden
Wat is uw IQ? – H.J. Eysenck

Oefenen om te kunnen pieken
Wellicht ten overvloede: ik adviseer kandidaten altijd om te oefenen voor een assessment. Dit kan helpen om een zo goed mogelijke score (binnen de eigen mogelijkheden) neer te zetten. Dit geldt vooral voor capaciteiten tests (of IQ tests). Naast de aanschaf van boeken zijn er op internet ook allerlei tests beschikbaar om te oefenen. Daarvan hier geen lijst, dat is een kwestie van de zoekmachine raadplegen.

Aantal keer bekeken: 1249

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Doreen Raaijmakers on 25 juli 2011 at 9:47am
Dag Muriel,

Ik betwijfel of het wel zo'n goed idee is om je voor te bereiden op een assessment. Natuurlijk, als je 'examenvrees' hebt is het zinnig om je daarvan af te laten helpen, voordat je een assessment-periode start. Maar als assessor zie ik toch liever de persoon zoals hij is en niet een getraind hondje dat gefocust is op datgene wat ik van hem of haar ga vragen. De praktijk is breder dan het assessment en op den duur val je dan toch door de mand.

Mensen zien vaak onnodig op tegen een assessment. Alsof ze niet nieuwsgierig zijn naar het antwoord op de vragen: "Wie ben ik" en Wat motiveert mij?"en "Wat kan ik wel en niet ontwikkelen?" Ze zien de sollicitatieprocedure als een wedstrijd die gewonnen moet worden, in plaats van als het scheppen van de ideale match voor hun werkgever én voor zichzelf en hun toekomst.

Assessments doen is leuk! Je kunt iets van jezelf laten zien en da's toch het mooiste dat er is?