De werkloosheid in Nederland is vorige maand licht afgenomen, zo meldt het CBS vandaag.

In totaal was in november 6,8 procent van de beroepsbevolking werkloos, oftewel 606.000 mensen. In oktober ging het nog om 6,9 procent. De daling in november volgt op een kleine toename van het aantal werklozen in oktober. Volgens het statistiekbureau is de werkloosheid nu ongeveer even hoog als drie maanden geleden. Het aantal werklozen ligt inmiddels wel een stuk lager dan begin vorig jaar. Op de piek in februari 2014 telde Nederland nog 699.000 mensen die wel werk zochten maar niet aan de slag waren.

Meer vrouwen werkloos

Wat opvalt is dat de werkloosheid onder vrouwen de laatste tijd wat aan het oplopen is. In november was 7,4 procent van de vrouwen werkloos ten opzichte van 7,1 procent in augustus. Bij mannen lag het aandeel werklozen, met 6,3 procent, in november juist lager dan drie maanden eerder.

Nederland telde vorige maand daarbij wat meer lopende ww-uitkeringen: 427.000 tegen 421.000 in oktober. Het CBS schrijft die stijging vooral toe aan seizoengevoelige sectoren als de landbouw en de horeca. Daarnaast is sprake van een administratief effect als gevolg van nieuwe regelgeving.

In Nederland wonen in totaal 12,7 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar. In november had 65,3 procent van hen betaald werk, oftewel 8,3 miljoen mensen. Het gaat hierbij om 4,5 miljoen mannen en 3,8 miljoen vrouwen. De overige 3,8 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar behoren niet tot de beroepsbevolking: zij hadden geen baan en waren niet op zoek of niet direct beschikbaar. (ANP)

Aantal keer bekeken: 92

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland