Mooi initiatief van minister Asscher, die aandacht voor werkstress! Ook mooie webpagina op Facebook met de Check-je-werkstress test en documenten over signalen, oorzaken en buffers. En weet je wat ik het mooiste vind? De leidinggevende heeft een prominente plaats, naast de eigen verantwoordelijkheid van de medewerker. Geweldig! Niks ‘taak voor HR’ of iets van dien aard. Ik heb de documenten gescreend en gelukkig staat er nog één keer ergens ‘HR’ genoemd, dus nog niet van het toneel verdwenen, maar het is wel 2-voor-12 hoor!

De oude rol opeisen gaat ‘m niet meer worden, en da’s maar beter ook. De tijd voor innovatie had zich allang aangediend, alleen vraagt het nogal wat om olietankers bij te draaien, over werkstress gesproken… Enfin, koers aanpassen dus, de tijd dringt. Welke kant op? Wat dacht u van ‘leiderschapsontwikkeling’? Heeft u vanuit HR enige invloed op de kwaliteit van het leiderschap in uw organisatie? Waarom denkt u dat dit toch belangrijk zou kunnen zijn? Leidinggevenden zitten nu eenmaal aan het roer. Zij trekken aan de touwtjes als het gaat om het inrichten van uw werkomgeving en uw werkklimaat. Daar waar u meer of minder stress ervaart. Als u zelf die rol van leidinggevende ambieert kunt u daar een loopbaanwens van maken en de ontwikkelingsstappen doorlopen die u tot een goede leidinggevende gaan maken. Al of niet in loondienst. Maar ja, wat was nou ook alweer een goede leidinggevende? Een rijtje competenties die je kunt afvinken?

“The heart of successful leadership today is influence, not authority” zegt Jocelyn Bérard in zijn boek Accelerating Leadership Development (2013). En ook “self-awareness and awareness of others are critical to the ability to influence others”. Dat gaat over het bewustzijn van de leidinggevende, van zijn eigen identiteit maar ook van zijn reputatie bij anderen. En wat er allemaal bij komt kijken om dit zelf-bewustzijn en de relatie met de omgeving in orde te krijgen. Het klinkt allemaal zo eenvoudig, maar dat is het niet. Er is nog steeds veel werk aan de winkel, overal. Hoog tijd voor HR-innovatie, ik blijf dit zeggen. HR die zich interesseert voor meer invloed op leiderschapsontwikkeling, om het voor de mensen op de werkplek zo plezierig en stress-less mogelijk te maken. De test voor je resultaatmeting is er al!

Christianne van de Pas is arbeids- en organisatiepsycholoog. Ze biedt inzicht en advies bij het realiseren van organisatie-aanpassingen en ontwerpt programma’s voor leiderschapsontwikkeling. www.hr-at-the-workplace.nl en www.idenergy.nl

Aantal keer bekeken: 738

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van PW De Gids Vakbase on 27 mei 2014 at 8:39am

In de Vakbase van PW De Gids staat veel (achtergrond) informatie over werkstress, met links naar o.a. de 8 risicogroepen voor werkstress, de signalen waaraan werkstress herkend kan worden en een opzet voor een 'werkdrukoverleg'.