Nederland – Chili net achter de rug. Het is een gewonnen wedstrijd, ik vond de doelpunten erg mooi en wij hebben terecht gewonnen. Alle spelers waren even belangrijk en speelden hun positie, zoals getraind en afgesproken. Zelfs als toeschouwer op meer dan 9 duizend kilometer afstand voel je de kracht die uitgaat van het winning team. Daar kunnen we lang of kort over napraten, dat verandert niks aan dat gevoel. In ons gevoelsgeheugen zitten de energieke beelden van de elkaar toespelende teamgenoten. Allemaal even blij met elkaars prestaties. Al spelende werd het doel van de wedstrijd bereikt: winst.

Al werkende kan het doel van uw organisatie worden bereikt: winst. Dat resultaat ontstaat vanzelf wanneer u als individu actief en alert meebeweegt met de activiteit van uw team, goed getraind en op de juiste positie… Ai, was ’t maar zo simpel, dat de successen van uw organisatie zich in 2x 45 minuten zouden tonen... Dan zouden we nu geen parlementaire enquête hoeven houden over de verdampte miljarden van Vestia. Voelt u het verschil tussen energie-gevers en energie-vreters? Winning team versus geknoei-tot-de-hoogste-macht. Laten we het “wij willen dat anders” hoog in het vaandel houden. Dat geeft een veel beter gevoel. En daar leven wij van.

Klare taal over “het kán anders” is te vinden in het laatste boek van Daniel Ofman, Inspiratie en Inzet in Organisaties. Over ‘het’ én ‘wij’ én ‘ik’ door één bril te bekijken.
De voetbal-metafoor van Benno Schildkamp blijft ook een aanrader, Voetballend ondernemen, beeldende taal voor elke dag, waarin elke wedstrijd én elke werkdag weer op 0 begint.


Christianne van de Pas is arbeids- en organisatiepsycholoog. Ze biedt inzicht en advies bij het realiseren van organisatie-aanpassingen en ontwerpt programma’s voor leiderschapsontwikkeling. www.hr-at-the-workplace.nl en www.idenergy.nl

Aantal keer bekeken: 166

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland