MeToo heeft alles te maken met mensen in machtsposities, die zich gedrag veroorloven dat grensoverschrijdend is. Grensoverschrijdend waar het de integriteit van de mensen betreft die met deze machtshebbers te maken hebben, en veelal daarvan afhankelijk zijn. Boeken van al jaren geleden staan in m’n kast; “Zieke Wereldleiders”, “De Prooi”, om er een paar te noemen. Mijn fascinatie voor het onderwerp macht en machtsmisbruik duurt voort. Met ontzetting en verbazing over het doorwoekeren, met alle mondiale ellende vandien. Machtsmisbruik kent alleen maar verliezers en slachtoffers, hoe stom kan je zijn.

Voorbeelden
Sinds een jaar bestaat het Netwerk Zelfsturing. Een clubje gave persoonlijkheden met weinig last van ego-strelings-behoefte, of in elk geval bewust van “ego” en dat je daarmee moet oppassen. Ze begrijpen als geen ander de relatie tussen “ruimte geven aan je mensen” en “je gelukkig voelen op de werkvloer”, met winnaars en werkhelden als beloning. Ze durven te zoeken naar de optimale balans op de werkvloer, mét hiërarchie en richtlijnen, zónder door te schieten in het beperken van hun mensen en ze op te sluiten in de ‘snel-verouderende-en-per-definitie-te-kleine-hokjes’ van de rangen en standen (vrij vertaald). Maar zoeken blijft het. Eén suikerklontje optillen en de weegschaal komt in beweging. Zo subtiel.

Strijd
Jos de Blok is from scratch begonnen. Vanaf dag 1 heeft hij expliciet de cultuur neergezet die hem tot vandaag de dag zoveel succes brengt. “A Model Going Global” is één van de internationale loftuitingen in de Tegenlicht-uitzending onlangs. Veel succes maar tjonge wat een titanenstrijd. Des te mooier om te zien hoe zijn invloed doordrukt: Here’s what I’ve learned from Jos de Blok from Buurtzorg.

Ga door!
Willen leren. Erkennen dat je inspiratie en voorbeelden en fouten nodig hebt om de balans te vinden en door te ontwikkelen: je mensen mee te nemen naar meer vrijheid van handelen. Met focus op waar ze ’t liefst mee bezig willen zijn. Voor jouw organisatie.

Blijf worstelen!

Christianne van de Pas biedt ondersteuning bij de introductie en ontwikkeling van meer zelfsturing binnen organisaties. In haar benadering staan verkennen en ontwerpen centraal. Voor informatie over haar verkenningsaanpak en kennismakings-workshops zie www.cvdpas.nl.

Aantal keer bekeken: 232

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland