WW maatregel slecht voor arbeidsverhoudingen

De eerste crisismaatregel van het kabinet is genomen: Na een jaar in de WW moet de uitkeringsgerechtigde verplicht iedere baan accepteren die wordt aangeboden. Ook als die baan van lager opleidings- en ervaringsniveau is, lager betaald wordt of in een andere richting is dan waarin hij of zij ervaring heeft.

Een politiek heel slimme zet van Donner om deze maatregel te bedenken, en ongelooflijk sukkelig van de PvdA om er in mee te gaan.

Indirect grijpt Donner hiermee toch zijn kans om het ontslagrecht onder druk te zetten.

lees verder op http://ingrijpen.wordpress.com

Aantal keer bekeken: 87

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Simon Stoltz on 5 maart 2009 at 12:34pm
Hoi John,

Je raakt precies de kern van de zaak. Natuurlijk moet uiteindelijk ook een lager niveau baan aanvaard kunnen worden. En ja, de uitwerking van de WIA is in feite weer terug naar af naar de oude manier van keuren in de WAO. Maar wat je zegt: de uitwerking van de Donner maatregelen? Lage lonen worden door de overheid aangevuld, dus onderhandelen of afknijpen? De lager opgeleide wordt inderdaad het kind van de rekening. De arbeidsgehandicapte, iedereen met een (beetje) afstand tot de arbeidsmarkt, kan het dan helemaal schudden.

Inderdaad is hier een onoplosbaar arbeidsmarktprobleem gecreëerd. Het enige wat we nu kunnen hopen is, dat we snel door de crisis heen zijn en dan ook snel op het punt uitkomen dat er zoveel vraag naar arbeidskrachten is, dat het door ons bedoelde arbeidsmarktprobleem zichzelf oplost. Hoe naïef kan de politiek zijn?

In de jaren 80 is exact hetzelfde gebeurd.

Bestuurders zouden niet alleen maar eens een wandelingetje door een bedrijf moeten maken, maar gewoon eens maanden met "poten in klei" als werknemer op de vloer tegen dezelfde arbeidsvoorwaarden, dezelfde arbeidsomstandigheden, etc.

John, bedankt voor je reactie. Volgens mij kan dit best nog eens een heel interessante discussie opleveren.

Groet,

Simon
Reactie van John Hofman on 5 maart 2009 at 12:14pm
Waarom zou je als werknemer werk op een lager niveau niet kunnen aanvaarden? De UWV hanteert deze benadering al jaren. Ongeacht het opleidingsniveau schatten die in dat je nog steeds als loempiavelroller dienst kan doen en bepalen zo de mate van de arbeidshandicap. De hele wia is gebaseerd op wat kan je nog. In die zin is wat Donner nu voorstelt niet eens verrassend. Ik ben wel benieuwd naar de uitwerking, immers mag er dan nog worden onderhandeld over het salaris, moet je het loon wat geboden wordt zonder meer aanvaarden. Als werkgever wil ik best een hoger opgeleide ww-er een niet te weigeren ongeschoold loon voorstel doen. Ik ben er overigens niet blij mee, de verdringing wordt extreem groter op die arbeidsmarkt en drukt de lager opgeleide nog verder van de markt. En hierdoor scheppen wij een echt onoplosbaar arbeidsmarkt probleem.