Zó voorkom je als werkgever een burn-out bij werknemers: ‘Het Fijne Werken’

Werkstress is beroepsziekte nummer één in ons land, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Jaarlijks meldt bijna 15% van de Nederlanders zich ziek vanwege een burn-out. Bij vrouwelijke werknemers van 25 tot 35 jaar ligt dat percentage nog hoger. In het algemeen hebben vrouwen vaker last van een burn-out. Burn-out kost de maatschappij meer dan 2 miljard euro per jaar.

Een burn-out ontstaat niet zo maar en heeft vrijwel altijd meerdere oorzaken. De redenen dat vrouwen tussen 25 en 35 jaar oververtegenwoordigd zijn bij burn-out situaties zijn o.a. dat ze een goede partner willen zijn, een goede moeder, een goede dochter, een goede werkneemster, dat ze ambitieus zijn, hun sociale leven willen onderhouden, etc. Kortom: deze groep wil alles uit het leven halen.

Wat kan de werknemer zelf doen
De werknemer kan zelf veel doen om een burn-out te voorkomen, zoals:
• Stress zo veel mogelijk vermijden
• Af en toe ‘nee’ zeggen, zowel in privésfeer als in de zakelijke omgeving
• De eerste signalen en klachten serieus nemen
• Zorgen voor voldoende rust én beweging, met name in de buitenlucht
• Proberen niet té perfectionistisch te zijn


Als werkgever heb je op veel zaken geen of weinig invloed. Op een aantal, werk gerelateerde zaken heb je wél invloed. Hoe kun je nu werknemers helpen een burn-out te voorkomen?

Wat kan de werkgever doen?
De werkgever heeft o.a. invloed op de volgende zaken:
• Toon betrokkenheid bij de werknemer
• Neem de werknemer en zijn klachten serieus
• Signaleer wanneer het niet goed gaat met de werknemer en onderneem actie
• Zorg voor een juiste werk-privé balans
• Zorg voor een fijne en veilige werkomgeving en -cultuur
• Laat werknemers waar mogelijk zelf hun prioriteiten bepalen en ook hoe ze dingen willen doen
• Toon waardering en geef af en toe een gemeend compliment

Beide lijsten (wat werknemer zelf kan doen en wat werkgever kan doen) zijn niet compleet, er kunnen nog veel andere zaken aan toegevoegd worden, afhankelijk van de situatie.

Het allerbelangrijkste dat een werkgever kan doen is werknemers zich lekker en veilig laten voelen. Om die reden is ‘Het Nieuwe Werken’ ook vaak geen goed plan en zie ik veel werkgevers dit ook al weer terugdraaien. Veel werknemers vinden het niet prettig om elke dag op een andere plek te zitten met andere collega’s om zich heen.

Als werknemers het fijn vinden om elke dag achter hetzelfde bureau te zitten, met een fotootje van hun dierbaren en een eigen plantje, dan moet je hen dat nl. gewoon gunnen. Dan voelen ze zich fijn en veilig en presteren ze het best.

Alle bovengenoemde punten die een werkgever kan doen, schaar ik dan ook onder ‘Het Fijne Werken.’ Maak het werknemers naar de zin, geef ze waardering en een veilig gevoel en als ze een vaste plek fijn vinden, regel dat dan. Daarmee daalt het ziekteverzuim, hebben werknemers meer plezier en uiteindelijk is de productiviteit ook hoger.

Aantal keer bekeken: 494

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland