In deze barre tijden met een kabinet dat ten onder dreigt te gaan aan  gewapende vrede, is het voor ons dienstverleners zaak het hoofd boven water te houden. Slapte in de orderportefeuille maken dat je creatief wordt. Een nieuw concept, een nieuwe strategie om straks klaar te zijn als het weer beter gaat. Nou met een aantal collega’ s ben ik een coöperatie aan het stichten, zodat we straks helemaal binnen gaan lopen met een geweldig nieuw concept.  

Ja, “het kabinet dat ten onder gaat aan gewapende vrede” dat stond inderdaad in de eerste alinea. Het gevolg van het uitruilen van onderwerpen. Onderwerpen worden daardoor onvoldoende met elkaar bediscussieerd.  Waardoor je niet begrijpt waar het de ander nu precies om gaat en wat er zo belangrijk aan is. Het gevolg daarvan is dat je op het moment suprême, als je de gevolgen onder ogen moet zien door je achterban wordt teruggefloten. Wat dan weer tot gevolg heeft dat er niets gebeurd, wat dan weer tot gevolg heeft dat er maatschappelijk onrust ontstaat, waardoor onze consumenten onzeker worden en bedrijven onderuitgaan… Dit kabinet heeft geen extern maar zeker ook geen intern draagvlak… Er is geen kabinetsstandpunt over elkaars onderwerpen, een gewapende vrede op zijn hoogst…  Sorry ik liet me gaan…

Wat heeft Nederland nodig is de vraag als je met collega’s een coöperatie wilt stichten. Nou we hebben ons eureka moment gehad hoor… we zijn er uit! Nederland zit te wachten op (tromgeroffel…)

Het zeggen wat je wilt gesprek!

Wie herkent niet het moment, dat je de deur uit bent gelopen bij je chef, je dokter, of de telefoon neer hebt gelegd, nadat je na ongeveer een half uur op jou kosten in de wacht te hebben gestaan, je  eindelijk je klacht kon uitten tegen een net iets te assertieve medewerker van de service desk, die je verteld dat zijn chef niet aan de lijn wil komen,  waarop je denkt: “Verdraaid (of moderne equivalenten) dat had ik willen zeggen!

Wat heeft dan gemaakt dat je dat niet deed…? Precies het uitruil effect. We zijn bang om de ander tegen de haren in te strijken. We kunnen tegenwoordig niet meer discussiëren. Korte lontjes en een niveau van omgangsmanieren dat ver beneden nul is maken dat ruzies leiden tot “kopschoppen”wat een bizarre term voor een ordinaire aanslag op leven van iemand. Dus denk je: “Als jij mij het leven niet moeilijk maakt, dan doe ik dat ook niet met het jouwe”. “Tuurlijk joh schop gewoon de fiets van een ander in elkaar, beter dan mijn hoofd toch?”.  Dus hou jij je kop. En toch diep in je hart had je er wat van willen zeggen. En daarom is er nu “ Het zeggen wat je wilt gesprek”  Dat in zijn eenvoud zo’n briljante een Nobelprijs waardige vondst is. Daarmee voorkom je oorlogen.

Wat gaan we doen, We leren je  gewoon niet meer bang te zijn en te zeggen wat je wilt. Als maar genoeg mensen dat doen… (kijk daar zit ons verdienmodel) dan krijg je bijval, dan lopen de mensen niet zwijgend door als er strafverminderende camerabeelden worden geschoten van weerzinwekkend geweld. Dan spreken ze die schoppers aan en is er een kans dat het ooit ophoudt.

Weet je wat helemaal mooi is? Je kunt het “zeggen wat je wilt gesprek”  overal toepassen. Thuis als je partner weer iets doet wat je al jaren irriteert, maar waar omwille van de lieve vrede nooit iets van hebt gezegd. Ouders durven thuis het gevecht weer aan te gaan met hun driejarige peuterpuber en zeggen dankzij “het zeggen wat je wilt gesprek” principe gewoon nee! Op je werk, tijdens het functioneringsgesprek, of als je om loonsverhoging vraagt, als denkt dat je medewerker financiële problemen heeft enzovoort. En in den Haag, want het wordt hoog tijd dat ze daar eens flink mot met elkaar leren maken, anders rollen ze binnenkort ruziënd met elkaar over straat. In beide gevallen ben ik in te huren hoor, preventief en om te repareren.

Ik zit te denken “heb ik gezegd wat ik wil” en ik denk voorlopig van wel en anders horen jullie het over drie weken …

Aantal keer bekeken: 173

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland