Wat is het belangrijkste kenmerk van een leider? Sommigen zullen misschien zeggen dat het integriteit is. Anderen kunnen zeggen dat een goede leider een goede motivator is. Maar psycholoog en auteur Sherrie Campbell gelooft dat zelfbewustzijn - het vermogen om de eigen emoties en reacties te volgen - de sleutelfactor is voor leiderschapssucces. Voor mij geldt dit niet alleen voor leiders, maar voor alle werknemers die het verschil willen maken.

"Zelfbewustzijn houdt ons geaard, afgestemd en gefocust", zegt Campbell, "Wanneer mensen geaard zijn, zijn ze in staat efficiënt en doelbewust hun taak uit te voeren en zijn ze afgestemd op de mensen om hen heen. Werknemers die in staat zijn om hun gedachten en emoties te beheersen, helpen de mensen om hen heen om hun eigen zelfbeeld en succes te ontwikkelen."

In deze tijd waarin social media bij veel (jonge) werknemers het welbevinden lijkt te sturen, kan het zelfbeeld behoorlijk in de war raken. Leren om je bewust te zijn van jezelf is niet altijd gemakkelijk, maar het beheersen van deze vaardigheid kan je helpen gelukkiger in je werk te worden. Zeven tips voor het verbeteren van het zelfbewustzijn:

  • Houd een open geest.Wanneer je het vermogen hebt om je eigen emotionele wereld te reguleren, kun je afgestemd zijn op de emoties van anderen. Nieuwsgierigheid naar nieuwe mensen en alles wat ze te bieden hebben, geeft veel nieuwe invalshoeken en kan oude denkpatronen doorbreken. Hoe meer je openstaat voor anderen, hoe creatiever je wordt.
  • Houd rekening met je sterke en zwakke punten. Zelfbewuste individuen kennen hun eigen sterke en zwakke punten en kunnen vanuit die ruimte werken. Als je je hier bewust van bent, betekent dit dat je weet wanneer je hulp nodig heeft en wanneer je het alleen afkunt.
  • Blijf gefocust. Verbanden leggen met de mensen om je heen is belangrijk. En je kunt die verbindingen niet maken als je bent afgeleid. Train jezelf om je te concentreren voor een lange periode zonder dat je wordt opgezogen in social media, e-mails en andere kleine afleiding.
  • Grenzen instellen. Sterke grenzen hebben is belangrijk. Wees warm tegenover anderen, maar zeg nee als je nee moet zeggen. Wees serieus over je werk en je passies en stel duidelijke grenzen om de integriteit van je doelen en het werk dat je erin steekt te behouden.
  • Ken je emotionele triggers.Zelfbewuste individuen zijn in staat om hun emoties te identificeren terwijl ze zich voordoen. Onderdruk je emoties niet of ontken hun oorzaken; in plaats daarvan kun je ze beter volledig verwerken voordat je met anderen communiceert.
  • Omarm je intuïtie. Je instincten zijn gebaseerd op de 'survival of the fittest' en de drang om te vooruitgang te boeken. Ze vertellen ons wat we vervolgens moeten doen. Leer deze te vertrouwen en gebruik ze.
  • Oefen zelfdiscipline. Voor een gelukkig leven, zowel privé als op het werk, is het belangrijk om discipline te beoefenen. Het verschaft blijvende focus op dat wat op dat moment het belangrijkste is.

Annette van Engelen is directeur van OnzeCoach, coachpoolmanagement voor middelgrote tot grote organisaties. Zie www.onzecoach.nl

Aantal keer bekeken: 590

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Jan van Wijngaarden on 4 juni 2018 at 1:08pm

Prachtig!

Reactie van Maarten Hack on 31 mei 2018 at 2:25pm

Leuke tips om zelfbewustzijn te versterken!
Een gezonde mate van zelfbewustzijn lijkt me goed voor elke persoon die iets wil teweeg brengen of bereiken. Dus ook, maar zeker niet specifiek voor personen die de rol van 'leider' optimaal willen invullen. Zelfbewuste mensen geven over het algemeen beter invulling aan competenties als 'daadkrachtig handelen', 'doelen bereiken','druk aankunnen', 'gecalculeerde risico's nemen' en 'geloofwaardigheid uitstralen' om er maar een paar te noemen. Of dat voor die zelfbewuste mens een significant voordeel oplevert hangt er van af in welke context gewerkt wordt.

Maarten Hack
directeur HRorganizer