Ziekteverzuim: Wat we van een aangespoelde Bultrug kunnen leren.

Het klinkt raar, maar er zijn nogal wat overeenkomsten tussen de aangespoelde Bultrug en een arbeidsongeschikte werknemer. En dan heb ik het vooral over de re-integratie. Dus hoe krijgen we de vis/werknemer terug in zee/op de werkvloer? Om een paar overeenkomsten te noemen: veel verschillende (zelfbenoemde) experts met tegenstrijdige adviezen, een onduidelijke strategie/aanpak, geen eindverantwoordelijke. En: stressklachten bij het slachtoffer.

Hee, dat is gek. Er is nauwelijks aandacht besteed aan de stressklachten van de vis ... Nee, logisch zie ik je denken: de vis kreeg stress omdat hij op het strand lag. Zodra je er in zou slagen om hem in zee te krijgen, zouden de klachten vast en zeker als sneeuw voor de zon verdwijnen. Maar hoe anders is dat wanneer een werknemer met werkgerelateerde psychische klachten uitvalt. Dan is vaak alle inzet gericht op het behandelen van de stressklachten. En er is geen of nauwelijks aandacht voor het veranderen van de (werk)omgeving, die zeer waarschijnlijk een belangrijke oorzaak van de stressklachten is!

Mijn tip: denk weer eens terug aan de aangespoelde Johannes, als een werknemer langdurig uit de roulatie is vanwege werkgerelateerde stress. Zoom wat minder in op de klachtenbehandeling, en bekijk of je als werkgever wat dingen kan wijzigen in de werkomgeving zodat de werknemer beter kan functioneren. Dikwijls kan dat tot een snelle terugkeer leiden. Geen garanties voor succes natuurlijk. Johannes kon ook niet meer geholpen worden. Maar klachten gaan behandelen zonder de oorzaak voor uitval aan te pakken, is in ieder geval weinig zinvol. Heeft die bultrugsoap ons toch nog een zinvol inzicht opgeleverd.

Mark Idzinga, December 2012

Maakt jouw bedrijf deze 3 dodelijke fouten? (waardoor het ziekteverzuim nooit onder de 4% kan komen...)

Aantal keer bekeken: 1017

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van NumoQuest® on 24 december 2012 at 8:36am

Ik was even verbaasd over de beredenering van Mark maar kan me zijn zijn wel volgen. In het land van HR professionals, 'selfproclaimed' coaches en mensen die zich met re-integratie bezig houden, assessments, 'Talent coaching', vraag ik me steeds vaker af of men zelf nog wel begrijpt waar men eigenlijk nog mee bezig is.

Ik sluit me aan, en dat maakt het meteen zo dubbel, bij mijn voorganger hier die stelt dat het langdurig belanden in de ww heden ten dage een grote optie is. In de tijd daarvoor zal het stressniveau bij menig oplopen bij het idee alleen al bij de volgende 'sanering' aan de beurt te zijn.

Re-integratie kan alleen maar als er een duidelijke en kansrijke omgeving voor is. Met de door Balkenende en Rutte ingeslagen weg kunnen we alleen maar concluderen dat we in een lang voorspelde fase komen. Namelijk de fase van leugen en bedrog, de fase van vooral veel pretenderen maar niets meer waar kunnen maken.

De echte dagelijkse realiteit voor veel talentrijke professionals en een volkomen falende overheid die overduidelijk niet van plan is directie en verantwoordelijkheid te nemen voor de Nederlandse economie. Dan rijst de vraag zeer eenvoudig, 'welk speelveld blijft er dan voor re-integratie?'

Ik denk dat we allemaal het antwoord weten maar het niet hardop durven uitspreken. Gewoon Niets! Ik heb dat al wat vaker gezegd en de meningen van die en gene gewoon maar gelaten voor wat ze is. Het wordt tijd dat ook HR, en al die zelfbenoemde talentenschouts, talentmanagers en coaches, die toch vooral zoooooo lekker bezig zijn, twitter gelovend, een duidelijk signaal naar de werkgevers en de overheid moeten afgeven dat we domweg op de totaal verkeerde weg zitten.

Ik heb zelden een dergelijke kapitaalvernietiging gezien als op deze schaal in de Nederlandse economie plaats aan het nemen is. En al dat 'talent'? Ach, laten we gezamenlijk eerst maar eens gaan voor een realiteit die normaal doen heet. Gewoon weer terug naar redelijkheid en rede.

Gewoon weer dat kosten een beetje voor de baat uit gaat en daarnaast, om even in te haken op de uitspraak, vooral geen verantwoordelijkheid nemen.... naar klant en werkgever gewoon wel verantwoordelijkheid maar vooral ook garant te durven staan voor de kennis, kunde en ervaring op dat gebied van HR, Talent bemiddeling en gewoon nuchter zeggen,'beste werkgever, beste opdrachtgever, als u voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten, kunnen of gaan wij u niet bedienen.

Eerst maar weer eens een beetje nuchterheid en beleefdheid, ook naar de kandidaten. Want ik schaam me daar bijzonder diep voor. Hoe wij gezamenlijk met al dat talent en kennis wat wij hebben hier in Nederland om gaan. Ik denk dat wij collectief eens even in de spiegel mogen kijken en daar lering uit moeten trekken.

We hebben namelijk te maken met een collectief nationaal probleem. Niet met een collectief internationaal probleem, als we de dames en heren in Den Haag horen pretenderen. Een HR professional die 'ziek' is, zal eerst beter moeten worden eer hij kan denken aan zaken zoals re-integratie of andere HR zaken.

Zo eenvoudig is het!

Reactie van Jan van Omme on 24 december 2012 at 1:28am

Gelukkig krijg je als werknemer niet gelijk een spuitje als reïntegratie niet direct lukt... langdurig in de WW stranden is helaas wel een reele optie... ;)