Mindfulnesstraining moet de nieuwe melkkoe worden van coachend Nederland. Dat ligt voor de hand want het aanbod coaches is groot en de vraag is kleiner, ook al lijkt het alsof iedereen tegenwoordig een coach heeft. Dus moeten coaches op zoek naar een nieuw gat in de markt en dat kon wel eens het tot rust brengen van de Nederlandse medewerker zijn.
Een aanwijzing daarvoor is te vinden in het FD van begin maart. Daarin staat dat zeker de helft van alle zorgconsumptie en ten minste de helft van al het arbeidsverzuim direct of indirect het gevolg is van te veel, meest chronische, stress. Het wordt een maatschappelijke uitdaging genoemd en minister Asscher komt dan ook met een uitgewerkt ‘Plan van aanpak (werk)stress’ met bijbehorend budget.

Er zijn serieuze aanwijzingen dat de moderne medewerker op één dag meer prikkels te verwerken krijgt dan onze verre voorouders in hun hele leven. De hersenactiviteit en de belasting van ons brein is ongekend hoog en dat brengt het risico van ontregeling van het stress-systeem met zich mee. Dat klinkt logisch en is ook wel zorgwekkend. Het is in mijn ogen een gevaar voor de duurzame inzetbaarheid van de medewerkers, zeker bij doorwerken tot op hogere leeftijd.

Prikkels en perceptie
Van ontregeling is sprake als er een disbalans ontstaat, in het geval van de moderne werkende is dat tussen objectieve gebeurtenissen om hem of haar heen en de individuele beleving en perceptie ervan. Aan die ontregeling kun je wat doen met mindfulness. Daarbij wordt de zogeheten relaxatie-respons opgewekt, die onder meer bij stress de individuele perceptie positief beïnvloedt. Prima op zich, en er zullen ongetwijfeld uitstekende professionals en methoden voor zijn, maar dit is in mijn beleving het verzachten van een gevolg, niet het wegnemen van de oorzaak.

Dan kies ik liever de andere aanpak: het reduceren van objectieve gebeurtenissen die veel stress en prikkels opleveren. Bijvoorbeeld zoiets als technische ontwikkelingen die aan werk gerelateerd zijn. Als je al in staat bent de nieuwste programma’s op je pc geïnstalleerd te krijgen – al dan niet met behulp van een Indiase helpdesk –, je het juiste wifi-netwerk te pakken hebt en je kennis hebt van zaken als webinars, hangouts en sharepoint, is er morgen weer iets anders. Je hebt te weinig tijd om alles bij te houden, maar als je inzetbaar wilt blijven, kun je het je niet veroorloven om essentiële ontwikkelingen in de wereld van werk te missen.

Daarom mijn oproep: geef mij een trendstudent! Na de klusstudent en computerstudent lijkt mij dit het echte nieuwe gat in de markt. Een trendstudent is iemand die mij alle laatste snufjes bijbrengt, die ontwikkelingen filtert op relevantie, investering en impact, zodat dat mij veel stress scheelt en me voldoende tijd geeft om zelf tot rust te komen en vol energie door te gaan. Op deze manier ben ik preventief met stressreductie bezig, en hoef ik de gevolgen van blootstaan aan langdurige stress niet achteraf te aan te pakken. Welke student voelt zich aangesproken?

Aantal keer bekeken: 350

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland