Vroeger
Vroeger waren vakbonden echt nodig en deden ze nuttige dingen voor de medewerkers. Dat was een tijd waarin werknemers regelmatig uitgebuit werden en minder mondig waren dan nu. Het was een tijd waarin het een voorrecht was om een baan te hebben en als je die eenmaal had, deed je wat de baas vroeg.

Heden
Tijden zijn veranderd. En hoe! Werknemers zijn mondig geworden, veel mondiger. Werkgevers strijden om personeel, doen hun best om goede medewerkers binnen te halen en deze tevreden te houden. ‘The War for Talent’ is een bekende uitspraak in deze tijd.

Vakbonden veroorzaken schade
In de moderne tijd voegen vakbonden vrijwel niets toe. Ze komen vaak met irreële eisen, zaken waar de werknemers helemaal niet op zitten te wachten of beter van worden.

Iemand vertelde mij een verhaal over een organisatie met bijna 100 medewerkers die moest reorganiseren om te overleven. Uit de cijfers bleek knip en klaar dat er 21 mensen ontslagen moesten worden. In Nederland moet je dan in overleg met de vakbond.

De vakbonden wilden alleen de belangen van hun leden dienen en weigerden medewerking en stuurden daarmee dus aan op een faillissement. Dan zouden er dus bijna 100 mensen hun baan verliezen in plaats van 21 !

De organisatie koos er vervolgens voor om in overleg te gaan met de OR. De OR begreep heel goed hoe de vlag erbij stond en dat de reorganisatie van levensbelang was. Er werd met 4 medewerkers een vaststellingsovereenkomst gemaakt en de andere 17 kregen collectief ontslag.

Het bedrijf was gered en is nu weer een bloeiende organisatie. Ondanks de vakbond.

Stakingen kosten te veel geld
Stakingen kosten vaak miljoenen en soms zelfs miljarden, zoals bij de KLM. Dat betekent dus dat KLM nóg minder geld overhoudt om de arbeidsvoorwaarden goed te houden en zo veel mensen aan het werk. En daarbij, de arbeidsvoorwaarden en –omstandigheden bij KLM (en vooral Air France) zijn al héél erg goed in vergelijking met andere vliegmaatschappijen.

Geen draagvlak meer
Hoezo hebben vakbonden nog zoveel macht in Nederland? Ongeveer 1 op de 5 werknemers is nog lid van de vakbond (20%) en een groot deel daarvan is ambtenaar. Als we de ambtenaren eraf halen is slechts 1 op de 6 (16%) werknemers lid van een vakbond. Van de jongeren (20-45 jaar) is minder dan 10% nog lid van de vakbond. ….. Ze vertegenwoordigen dus allang niet mee ‘dé Nederlandse werknemer’.

Bestaansrecht
Vakbonden hebben nauwelijks nog bestaansrecht in deze tijd. De enige manier om bestaansrecht te hebben is als de belangen van álle medewerkers gediend worden en niet alleen van de leden. Daarnaast moeten de vakbonden zich realiseren dat we in een 24/7 tijdperk leven, waarin de consument verwacht op elk gewenst moment bediend te kunnen worden. Hoge toeslagen voor avonden of weekenden passen daar dus niet meer bij.

Aantal keer bekeken: 451

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Florent Meier on 6 februari 2017 at 10:35am

Prikkelende stelling en aardige onderbouwing maar mijn beeld is ook dat je de vakbond krijgt die je verdient. Voorbeelden a la KLM en andere goedbetalende organisaties geven aan dat de vakbond gewend is geraakt haar zin te krijgen. Dat is in andere sectoren (ik heb zelf intensief samengewerkt met FNV) wel anders.

Daarnaast mis ik aandacht voor de enorme verschillen tussen de bonden in hun huidige zoektocht naar bestaansrecht. Het traditionele conflictmodel zien we veel meer bij FNV dan CNV en al helemaal niet meer bij De Unie. En zelfs dan is er veel ruimte voor inoud en gezamenlijkheid.

Ik denk dat het punt van representatie wel degelijk een valide argument is, echter in onze praktijk van arbeidsoorwaardenontwikkeling zien we voldoende mogelijkheden om meer (niet georganiseerde) medewerkers in het overleg te betrekken.

Reactie van Dick Klinkhamer on 5 februari 2017 at 2:08pm
Een discussie over de noodzaak van vakbonden is een wezenlijk andere dan die over het functioneren. Dat geldt ook voor de medezeggenschap en de kwaliteit van ondernemingsraden of de werkgeversorganisaties en hun inbreng.
Het belangrijkste voor de arbeidsmarkt is het stoppen met het gebruik van argumenten aan het algemeen belang ontleend uitsluitend voor de geheime agenda van het eigen belang.
Reactie van Mark Bassie on 2 februari 2017 at 1:25pm

Tsja, iedereen heeft recht op zijn mening, maar ik kan ditzelfde artikel schrijven maar dan over werkgeversorganisaties of over mensen met een vast arbeidscontract of over zzp'ers. Het is achterhaald, het kost geld, ze vertegenwoordigen niemand en ze hebben geen draagvlak.......

Als je vindt dat de polder achterhaald is of aan vernieuwing toe is, laten we dan eerst bedenken wat het alternatief is voordat we onze oude/huidige schoenen weggooien......