De voedingsbodem voor duurzame inzetbaarheid

Chronische aandoeningen hebben voor een belangrijk gedeelte te maken met het uit balans zijn van het zuur-base evenwicht. Ons zuur-base evenwicht wordt voor het grootste gedeelte bepaald door de manier, waarop we leven en onszelf voeden. Als ons lichaam te zuur wordt door verzurende voeding, (fris)drank, overmatige stress, medicijngebruik, roken en alcohol, dan is dit een belasting voor zowel lichaam en geest. De positieve kant is dat we als individu direct invloed kunnen uitoefenen op een gezond zuur base evenwicht.

Wat heeft dit te maken met HR en ziekteverzuim?

Als organisatie kunnen we een gezonde werkomgeving stimuleren, waarin het voor werknemers gemakkelijk gemaakt wordt om gezond te eten, drinken en regelmatig te bewegen. Denk hierbij aan een bedrijfskantine, waarin veel verse groente en fruit aangeboden wordt, bijvoorbeeld in de vorm van verse salades, versgemaakte soep en fruitsalades.

Een gezond zuur-base evenwicht bereik je door ongeveer 2 keer zoveel basischvormende voeding (groente, fruit, noten en zaden) te eten ten opzichte van zuurvormende voeding. Nu kun je werknemers niet dwingen om alleen maar groente, fruit en gemengde noten te gaan eten, terwijl ze werken. Het zou in het kader van duurzame inzetbaarheid van medewerkers een vernieuwende stap zijn om als organisatie bewust na te denken wat je aan voeding en drinken aan wil bieden.

Producten die een sterk verzurend effect hebben bevatten bijvoorbeeld suiker en dat zit in grote hoeveelheden in alle frisdranken, energydranken en is in heel veel voeding (vulling) verwerkt. Je kunt je dus afvragen of je dit wilt aanbieden binnen de organisatie als voedingsbodem voor fysieke klachten en een verhoogd ziektverzuim. In de confronterende film “That sugar film” komen artsen erachter wat een belastend effect suiker heeft op de lever, het hart en de algehele gezondheid en gemoedstoestand.

Tevens kan het motiverend werken om een gezondheidsblog of platform te maken in samenwerking met de werknemers, die inspireert om mee te denken en meer in beweging te komen om een gezondere workflow te creëren met elkaar.

Andere praktische tips voor op de werkvloer kunnen zijn
~ Een uitnodigende fruitschaal gevuld met vers fruit binnen handbereik op de werkvloer en in de bedrijfskantine.
~ Ziet eten doet eten. Veel bedrijven hebben een snoeppot op de werkvloer staan wat heel verleidelijk is om er van te gaan eten. Als je het niet aanbiedt, wordt het ook niet gegeten.
~ Verkopen van biologische notenrepen, gemengde noten (ongezout en ongebrand), wortelen, cherry tomaatjes en komkommer als gezond tussendoortje.
~ Een waterkoeler op de werkvloer neerzetten stimuleert het drinken van mineraalwater.
~ Kruidenthee van bijvoorbeeld Zonnatura en Yogi Tea zijn zuiverend en tevens theïne vrij wat bijdraagt aan het zuur-base evenwicht in tegenstelling tot zwarte thee (bijvoorbeeld Pickwick).
~ Presenteer de verse salades en gezonde producten vooraan in de vitrine van de bedrijfskantine.
~ Haal de kroketten en andere gefrituurde vulling uit de bedrijfskantine. Hiermee stimuleer je dat mensen gezonder gaan eten. Zeker als je hier een gezond en lekker alternatief tegenover zet.
~ Inspirerende actie kan zijn om klanten bij vertrek een verse appel aan te bieden.

En mogelijk heb je zelf nog goede ideeën voor gezonde werkvoeding, dan hoor ik dat graag via dit blog. En stap voor stap kom je een stuk verder, dan alles in één keer door te voeren. Succes bij het creatief denken over duurzame inzetbaarheid voor een gezonde en vitale organisatie!

Enjoy the moment,
Evert Heintz
www.insightadventure.nl
Aantal keer bekeken: 375

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland