Hoe zat het ook al weer? De VAR werd afgeschaft vanwege misbruik. Er kwamen steeds meer schijnzelfstandigen die niet goed verzekerd waren en tegen te lage tarieven werkten. Toen kwam (na een mislukte tussenpaus) de Wet DBA als gevolg waarvan het zo goed als onmogelijk werd om nog zaken te doen met een zelfstandige. En nu is er het regeerakkoord: waarmee moeten opdrachtgevers en opdrachtnemers rekening houden?

DBA toepassen tot…?
Er komt nieuwe regelgeving, maar intussen duurt de Wet DBA voort. Zal die in afwachting van de nieuwe regels daadwerkelijk worden toegepast? Die kans is klein. Eerst werd gezegd dat de fiscus de Wet DBA pas per 1 januari 2018 zou gaan handhaven. Ondernemingen die voor die tijd hun zaken niet op orde hadden, moesten na 1 januari rekening gaan houden met fiscale problemen. Met het oog op de vorming van de nieuwe regering werd dat moratorium verlengd tot 1 juli 2018 en de kans is groot dat de handhaving nu zal worden uitgesteld tot 1 januari 2019 of zoveel later als de nieuwe regelgeving er is.

Schijnzelfstandigen

In het regeerakkoord staat dat de positie van de schijnzelfstandigen moet worden geregeld en dat gebeurt onder andere door te voorkomen dat tegen een te laag tarief wordt gewerkt. Want waarom werden zoveel ex-werknemers zzp’er? Omdat zij een tarief konden offreren dat lager was dan het loon van een gewone werknemer omdat de zelfstandige ervoor kon kiezen om zich niet te verzekeren en bijvoorbeeld geen arbeidsongeschiktheids-of een pensioenverzekering af te sluiten. Door de beperkte lasten kon het tarief laag blijven en kregen zelfstandigen makkelijk opdrachten. Maar als een zzp’er ziek of arbeidsongeschikt werd of met pensioen ging, had hij geen inkomen. En dat tekort zou – als er maar genoeg schrijnende situaties waren – uiteindelijk toch weer bij de staat en daarmee bij de belastingbetaler terechtkomen. Er is dus nagedacht over de vraag hoe dit probleem getackeld moest worden. Een oplossing is de zelfstandige te verplichten om die verzekeringen allemaal wel te sluiten, maar dat werd erg bemoeizuchtig en gecompliceerd gevonden. Er is nu voor gekozen om een minimum tarief in te voeren, vergelijkbaar met het minimumloon. Dat minimum tarief zal waarschijnlijk ergens tussen de € 15,-- en de € 18,-- per uur liggen.

Duur en zeker
Daarnaast geldt voor opdrachtnemers die veel hogere tarieven kunnen rekenen, omdat ze erg goed in de markt liggen en/of gespecialiseerd werk doen, dat in situaties waarin opdrachten kort duren afgesproken kan worden dat geen loonbelasting of premies werknemersverzekeringen behoeven te worden afgedragen (opting out). Opdrachtgevers moeten dan denken aan uurtarieven van meer dan € 75,-- en opdrachten die korter duren dan een jaar.

Tussengroep
En voor de groep tussen de minimumloners en de veelverdieners komt er een systeem dat lijkt op de vroegere VAR verklaring: dus vooraf zekerheid over de vraag of wel of niet sprake is van een echte opdrachtovereenkomst. Hiervoor zal een webmodule worden ontwikkeld.

En worden we daar beter van?
Het regeringsplan komt tegemoet aan de wens om schijnzelfstandigheid tegen te gaan en de behoefte om zeker te stellen dat samenwerking op een andere manier dan in loondienst mogelijk moet blijven. Maar of het in de praktijk gaat werken, hangt natuurlijk helemaal af van de vraag hoe de plannen worden uitgewerkt en hoe gebruiksvriendelijk de webmodule zal zijn …… Wordt vervolgd, dus!

Heeft u vragen? Neem gerust contact met mij op:

Muriel Middeldorp

www.potjonker.nl
T +31(0)235530230 | F +31(0)235530260 | E middeldorp@potjonker.nl | Postbus 280, 2000 AG HAARLEM

Aantal keer bekeken: 971

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Jan vd Zanden on 1 november 2017 at 2:41pm

Helder artikel.
We mogen hopen dat het lage bedrag hoger wordt, bijv. EUR 25.
En het hoge veel lager, bijv. EUR 50 per uur.
Dan wordt het echt werkbaar en voldoet het helemaal aan de doelstellingen en blijft er alleen nog gedoe over de range van EUR 25 - 50 per uur.