Patrick Willer
  • Man
  • Nederland
  • 500+
Deze content delen

Patrick Willer's HR berichten

5 HR-rollen met impact op de omzet en winst
2 reacties

Waarom zien de meeste HR-afdelingen er nog steeds hetzelfde uit als twintig jaar geleden? Technologie heeft de wereld en de economie ingrijpend veranderd. Terwijl we dat niet echt kunnen zeggen over…Lees verder

Lees meer HR artikelen over: technologie, management, rollen, HR

Eerste bericht geplaatst op . Laatste reactie door Patrick Wiler 13 Juli 2015.

 

De pagina van Patrick Willer

Profiel informatie

Bij welk bedrijf ben je werkzaam?
SAP
Aantal werknemers werkzaam bij bedrijf
500+
In welke bedrijfstak ben je werkzaam?
ICT
Functie
Anders
Indien anders, vul hieronder uw functie in:
Workforce Innovation Consultant
Is dit een leidinggevende functie?
Nee

5 HR-rollen met impact op de omzet en winst

Waarom zien de meeste HR-afdelingen er nog steeds hetzelfde uit als twintig jaar geleden? Technologie heeft de wereld en de economie ingrijpend veranderd. Terwijl we dat niet echt kunnen zeggen over HR-organisaties, -structuren en -diensten. We kunnen de problemen van nu niet meer oplossen met de methoden van toen. Het is de hoogste tijd voor nieuwe HR-rollen.

Vijf manieren waarop je je HR-afdeling doortastend naar de 21e eeuw tilt, in volgorde van relevantie:

1. Social Collaboration Manager
De belangrijkste taak van een HR-afdeling is om het personeel te motiveren bij het realiseren van de visie, missie en strategie van het bedrijf. Sociale samenwerking is daarbij van cruciaal belang, omdat:

* Het alle afdelingen bij het proces betrekt.
* Het barrières tussen afdelingen en hiërarchieën afbreekt.
* Het mensen bij elkaar brengt.

Het is tijd dat HR zich over dit proces ontfermt. Benoem dus een Social Collaboration Manager die de sociale samenwerking op gang kan brengen. Als HR niet verantwoordelijk is voor sociale samenwerking, wie is het dan wel?

2. Data-analist
Heeft jouw organisatie een grote hoeveelheid voor een data-analist vergaarbare en bruikbare HR-gegevens? Zo ja, laat technologie dan het werk doen. Zo nee, dan sta je voor een heel andere uitdaging: investeer dan eerst in een goed HR-systeem en verzamel relevante informatie over het personeel.

Stop met het handmatig aanmaken van rapportages. Geavanceerde HR-oplossingen doen dat geheel geautomatiseerd voor je. Zodat jij tijd hebt voor het analyseren van de gegevens en het nemen van gefundeerde beslissingen.

3. Performance Management Expert

Veel grote organisaties hebben wel een verantwoordelijke voor talentmanagement, maar niemand die zich ontfermt over prestatiemanagement. Zonde: de waarde van gekweekt talent staat of valt met de prestaties die zij leveren.

Sommigen zijn van mening dat de bedrijfsleiding verantwoordelijk is voor het beheren van de prestaties. En dat is ook zo. Maar je kunt niet verwachten dat een directie 100 procent in staat is de nieuwste en beste trends op het gebied van prestatiemanagement te volgen. Zij houden zich niet bezig met aspecten zoals:

* Wat zijn moderne tools en methoden op het gebied van prestatiemanagement?
* Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn bedrijfsdoelstellingen en al mijn personeel op elkaar afgestemd zijn?
* Hoe kan ik van prestatiemanagement een continu proces maken in plaats van een evenement dat één keer per jaar plaatsvindt?

Een Performance Management Expert geeft antwoord op deze vragen en ondersteunt bedrijven met deze kennis.

4. Total Workforce Expert
Ik zie maar zelden dat een HR-afdeling verantwoordelijk is voor het beheer van zzp'ers. En toch neemt het aantal flexwerkers alleen maar toe. Dat is een tegenstrijdigheid die me verbaast.

Het is immers de taak van een HR-afdeling om het personeel te motiveren, op dezelfde koers te houden en te laten samenwerken. Veel bedrijven hebben baat bij een expert die flexwerkers en werknemers onder een paraplu brengt met behulp van Total Workforce Management. Laten we zo'n adviseur voorlopig een Total Workforce Expert noemen. En tegelijkertijd samen nadenken over een betere term. Ideeën?

5. Succession Manager of Strategic Workforce Planner
Veel organisaties raken waardevolle kennis kwijt op het moment dat werknemers vertrekken. Een proactieve, transparante en sociale opvolgingsstrategie voorkomt het ad hoc zoeken naar vervangers. Werknemers zijn tevredener. De interne mobiliteit neemt toe. En het kost vrijwel niks.

Ik zou deze rol Succession Management noemen, maar ik zie ook wel de term Strategic Workforce Planner. De naam doet er eigenlijk niet toe, deze expertise is van grote meerwaarde voor elke organisatie.

Conclusie

Menselijk intellect is van groter zakelijk belang dan ooit. Bedrijven die deze vijf rollen in hun organisatie invoeren, vergroten de doelmatigheid en betrokkenheid van hun medewerkers. En dat heeft weer een positieve uitwerking op het innovatie- en concurrentieniveau en realiseert een flinke impact op de omzet en winst.

Patrick Willer is Workforce Innovation Consultant bij SAP Nederland

HR Berichten van Patrick Willer

Wie is de Socrates in jouw organisatie?

De klassieke Griekse filosoof Socrates heeft geen geschriften nagelaten, maar zijn ideeën klinken door tot op de dag van vandaag. Van zijn leerlingen, onder wie Plato, weten we dat hij de mensen in zijn omgeving uitdaagde en aanspoorde om zelfstandig te denken.Zijn methodes om je hersenen te prikkelen zijn ook nu, meer dan 2400 jaar later, nog steeds bruikbaar. Wie is de Socrates in jouw organisatie?

Zelfstandig denken

Het motto van Socrates was: “Je…

Lees verder

Geplaatst op 30 september 2015 at 12:30pm —

Cultuur en strategie: een ongelijke strijd

In veel bedrijven bestaat een enorme kloof tussen cultuur en strategie. Hoe groter de organisatie, des te groter dit probleem.

De reactie van het management is in vrijwel alle gevallen dezelfde: harder en harder roepen over doelstellingen en beleid, terwijl cultuur en strategie steeds verder uit elkaar groeien.

Dat heeft totaal geen zin, want emoties en gevoelens zijn altijd veel sterker dan regels en structuren. En toch besteden we veel meer…

Lees verder

Geplaatst op 14 september 2015 at 3:07pm —

5 HR-rollen met impact op de omzet en winst

Waarom zien de meeste HR-afdelingen er nog steeds hetzelfde uit als twintig jaar geleden? Technologie heeft de wereld en de economie ingrijpend veranderd. Terwijl we dat niet echt kunnen zeggen over HR-organisaties, -structuren en -diensten. We kunnen de problemen van nu niet meer oplossen met de methoden van toen. Het is de hoogste tijd voor nieuwe HR-rollen.

Vijf manieren waarop je je HR-afdeling doortastend naar de 21e eeuw tilt, in volgorde van relevantie:

1. Social…

Lees verder

Geplaatst op 22 juni 2015 at 2:49pm —

Prikbord

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

  • Nog geen reacties