Met de komst van de nieuwe privacywet gaat er nogal wat veranderen voor de recruitment sector. Werving en Selectie organisaties moeten nu snel stappen gaan maken willen ze op tijd klaar zijn en niet geconfronteerd worden met klachten.

Persoonsgegevens

Recruitment organisaties verzamelen (verwerken) veel persoonsgegevens. Dit doen zij om zo goed mogelijk de klant te kunnen bedienen. De eisen van de klant en de match met persoonsgegevens is immers een groot onderdeel van de dienstverlening. Deze eisen kunnen vrij ver gaan. Niet te oud is een eis die iedere recruiter wel eens heeft meegemaakt. Maar ook op etniciteit, religie en geslacht wordt geselecteerd. Deze gegevens samen met een cv, foto en een gespreksverslag wordt opgeslagen, verzonden en lange tijd in file gehouden.

Grondslag

Met de nieuwe privacywetgeving moet je als recruitment organisatie aangeven welke gegevens je verzameld en het doel hiervan aangeven. Je hebt dus een wettelijke grondslag nodig. Geef je niet aan dat je bepaalde (bijz

ondere) persoonsgegevens verzamelt, dan ben je direct in overtreding.

Matching

Het zal voor de werving en selectie branche een moeilijke tot wellicht onmogelijke taak zijn om de juiste grondslag te omschri

jven binnen het verplichte privacybeleid in deze kwestie. De meest eenvoudige manier is door te stoppen met het verzamelen van bepaalde gegevens. Dit zal de matching van vraag en aanbod wellicht niet eenvoudiger maken maar het privacybeleid zeker wel.

Toekomst

25 mei, de dag dat de nieuwe privacywet van kracht wordt, staat om de hoek en met name bedrijven die bijzondere persoonsgegevens verwerken liggen onder een vergrootglas. Ook kunnen kandidaten van een werving en selectie organisatie die zich onjuist behandeld voelen zich direct melden via de website van de Autoriteit Persoonsgegevens. Deze is verplicht de melding in behandeling te nemen.

Advies.

Regel zo snel, en zo goed mogelijk alle zaken die te maken hebben met de privacy en bedenk goed welke gegevens je nog gaat verwerken.

Direct alles regelen? ga naar onze shop

Aantal keer bekeken: 108

Plaats een reactie