HR nieuws (4,627)

Moeder met fulltime baan vaker manager

Slechts vier procent van alle werkende vrouwen heeft een managementfunctie. Bij mannen is dit negen procent.Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De verklaring voor het verschil ligt voor de hand: de meeste vrouwen werken in deeltijd, zeker wanneer ze jonge kinderen hebben. De kleine groep moeders met een voltijdbaan, is juist relatief vaak manager. Bijna net zo vaak als vaders, constateert het CBS.

Kwart mannen werkt…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 6 maart 2015 op 11:00am — Geen reacties

De flexibiliserende HR professional heeft de toekomst

De flexibilisering van de arbeidsmarkt is inmiddels een onomkeerbaar, niet te stoppen proces geworden. Dus ook HR moet er nu echt aan gaan geloven. Ik heb al eens eerder geschreven dat flexibiliseren een werkwoord is, het gaat niet vanzelf. Hoe ga je dit als HR professional oppakken, wat wordt je rol? Je zal meer op kennis moeten gaan werven en managen, niet alleen wat betreft de vaste medewerkers maar ook in de flexibele schil. Hoe doe je dat?

Bij flexibiliseren wordt al snel gedacht…

Lees verder

Toegevoegd door Els Brouwer om 6 maart 2015 op 9:30am — Geen reacties

'Dure weeffout in nieuwe ontslagrecht'

Werknemers die na twee jaar ziekte arbeidsongeschikt raken, hebben na 1 juli recht op een transitievergoeding. Dit zou werkgevers wel eens 150 miljoen euro per jaar kunnen kosten.

Dit constateert het Financieele Dagblad na een rondgang langs experts. Zij spreken van een ‘nieuwe weeffout’ in de Wet Werk en Zekerheid. Eerder al kwam aan het licht dat werkgevers aan seizoensarbeiders een hoge transitievergoeding kwijt zijn na 1 juli.

Tip! Lees ook:…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 5 maart 2015 op 10:30am — Geen reacties

Klankborden, tegen je aan houden, sparren of afstemmen: Pas op!

“Graag willen wij maandag onze ideeën tegen een aantal collega’s aanhouden. Jullie zijn een goed klankbord om te checken waar we nu staan. Graag krijg ik jullie feedback op de beelden die tot nu toe bij ons zijn ontstaan.”, luidde de uitnodiging voor een van mijn afspraken. Die maandag zaten negen mensen bijna twee uur met elkaar om een veel te grote tafel. Aan het einde van… Lees verder

Toegevoegd door Glenn van der Burg om 4 maart 2015 op 10:00pm — Geen reacties

Gesprekken over loonmatiging V&D hervat

De vakbonden en de directie van V&D hebben dinsdagavond een urenlang, maar constructief gesprek gevoerd over eventuele loonmatiging voor het personeel van het warenhuisconcern.

Dat zeggen de bestuurders van FNV en CNV. Afgesproken is dat V&D eerst met de 5000 medewerkers in overleg treedt, alvorens de onderhandelingen over eventuele loonmaatregelen met de bonden te bespreken.

"We hebben verkend hoe we verder kunnen'', zegt Martijn den Heijer van CNV…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 4 maart 2015 op 11:50am — Geen reacties

Krijgt iedere sollicitant een eerlijke kans?

Het Handboek Werving en Selectie geeft onder meer antwoord op de vraag of iedere sollicitant wel een eerlijke kans krijgt. Omdat het voor hen geen dagelijkse kost is en de voorbereiding vaak te wensen over laat, zijn leidinggevenden vaak minder bedreven in het voeren van selectiegesprekken. De wijze waarop zij het gesprek voeren, bepaalt echter wel of de sollicitant een eerlijke kans krijgt. Menig selecteur… Lees verder

Toegevoegd door Jacco van den Berg om 3 maart 2015 op 11:21am — Geen reacties

RBS schrapt 600 van de 650 banen

Royal Bank of Scotland (RBS) schrapt in Nederland minimaal 600 van de circa 650 banen. Dat bevestigde topman Jan de Ruiter van de Nederlandse tak dinsdag.

De Ruiter zei dat de banen in een periode van 18 tot 26 maanden geschrapt worden. Gedwongen ontslagen zijn daarbij niet te vermijden. Hij benadrukte dat RBS Nederland niet volledig zal verlaten, en onder meer op het vlak van risicomanagement en valutahandel actief blijft. Verder blijven er enkele bankiers aanwezig…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 3 maart 2015 op 10:30am — Geen reacties

Directie opgelet: Medewerkers maken het verschil, niet u!

Een organisatie draait vooral om mensen. Verder zijn er hulpmiddelen zoals machines (voor fabriceren van producten), gereedschappen, computers, kantoren, fabrieken, wagens, internet, etc.

De medewerker écht centraal stellen

Waar veel organisaties aan voorbij lijken te gaan is het feit dat de medewerkers, de mensen het verschil maken. Als je als organisatie de juiste mensen hebt, gaat het goed. Als je de verkeerde mensen aanneemt gaat het mis. Klinkt simpel en…

Lees verder

Toegevoegd door Michel den Daas om 2 maart 2015 op 9:45pm — Geen reacties

Een nieuw beloningssysteem? Geen paniek (slot)Wanneer u een nieuw beloningssysteem gaat invoeren, zorg er dan voor dat u naast een projectgroep ook een klankbordgroep instelt. De rolverdeling is simpel en logisch. De projectgroep houdt zich bezig met de technische kant van het systeem, terwijl de klankbordgroep zich focust op alle onzekerheden die het bij werknemers teweeg brengt.

Denk aan vragen als: wat gaan we doen als een werknemer lager wordt gewaardeerd? Hoe waarderen we een werknemer die twee verschillende functies…

Lees verder

Toegevoegd door Rolf Baarda om 2 maart 2015 op 6:00pm — Geen reacties

Mama, ze hebben in mijn broek geplast

“Maar Jantje, dat is natuurlijk onzin. Er is er maar één die in jouw broek plast…. en dat ben jezelf. Je moet niet anderen de schuld geven. Je was zeker weer te verlegen om te vragen of je naar het toilet mocht”.

Waarom zegt Jantje dat ze in zijn broek hebben geplast en waarom reageert mama zo? En waarom gedragen mensen in beoordelingsgesprekken zich net zo?

De meeste…

Lees verder

Toegevoegd door Jan Jacob de Groot om 2 maart 2015 op 2:30pm — 2 reacties

Meer geld voor ambachtsopleidingen

Er komt structureel 75 miljoen euro extra beschikbaar voor mbo-scholen. Hiermee kunnen ze technische en andere kostbare ambachtelijke opleidingen in stand houden en promoten.

De kleine specialistische opleidingen hebben het moeilijk, vindt minister Jet Bussemaker van Onderwijs. De opleidingen trekken steeds minder studenten, onder meer door onbekendheid, terwijl de kans op een baan in deze ambachten juist goed is. Het gaat bijvoorbeeld om prothesemaker, schoenmaker,…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 2 maart 2015 op 9:38am — Geen reacties

HR, ga minder mee met de hypes!

Wat staat er dit jaar op de HR-agenda? Een vraag die je veel hoort de eerste maanden van het jaar. Ik deel graag met u de drie belangrijkste items op mijn agenda en mijn persoonlijke mening hierover. Deze mening is gebaseerd op mijn eigen ervaringen en de ervaringen van mijn collega’s uit verschillende bedrijven. Dus subjectief en hopelijk een beetje provocatief. Reacties zijn natuurlijk van harte welkom, want er gaat niets boven een goede dialoog met gepassioneerde vakgenoten.…Lees verder

Toegevoegd door Ido Shikma om 2 maart 2015 op 9:00am — 4 reacties

'HR laat werknemers onnodig risico lopen'

Het ontbreekt HR aan pensioenkennis waardoor werknemers onnodig risico lopen, vindt pensioenrechtadvocaat Tim Zuiderman. “HR gaat stilzitten op de momenten dat het niet moet." 

Pensioen is voor veel werknemers een ver-van-mijn-bedshow. Maar dat geldt ook voor HR, vindt Tim Zuiderman, pensioenrechtadvocaat/partner bij Onno F. Blom Advocaten en docent van de Basiscursus Collectieve Pensioenen.

“Pensioen is voor de werkgever de op een na duurste arbeidsvoorwaarde…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 27 februari 2015 op 9:00pm — Geen reacties

Kamer stemt in met Wet aanpak schijnconstructies

Asschers wetsvoorstel om schijnconstructies aan te pakken, kreeg gisteren groen licht van de Tweede Kamer.

Een grote meerderheid in de Tweede Kamer steunde gisteravond de plannen van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) om uitbuiting en onderbetaling van werknemers tegen te gaan. De Wet aanpak schijnconstructies (WAS) werd gesteund door de regeringspartijen VVD en PvdA, maar ook door oppositiepartijen CDA, D66, PVV, de ChristenUnie en in mindere mate de…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 27 februari 2015 op 9:27am — Geen reacties

Werknemer-bedrijfsarts is een feit.

Eind januari stuurde Minister Asscher zijn brief aan de Tweede Kamer over de inrichting van de arbozorg.

Dat mocht ook wel eens na een evaluatie van ruim twee jaar van de arbowet.

Daarin heel veel belangwekkende zaken. Maar omdat het er zo veel zijn...raken essentiële punten ondergesneeuwd.

Bijvoorbeeld de instelling van het instituut werknemer-bedrijfsarts. Het lijkt een niemandalletje... maar het zou wel eens het einde kunnen inluiden van de bedrijfsarts…

Lees verder

Toegevoegd door Roel Melchers om 26 februari 2015 op 5:26pm — Geen reacties

Werkloosheid stijgt licht

De werkloosheid liep in januari licht op. 7,2 procent van onze beroepsbevolking is nu op zoek naar een baan.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorige maand telde het CBS 2000 werklozen meer dan in december. Het totaal aantal werklozen nam toe tot 645.000 personen. Daarmee is 7,2 procent van de beroepsbevolking op zoek naar een baan. Dat percentage is even hoog als in december.

In januari kreeg Nederland nog een…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 26 februari 2015 op 10:46am — Geen reacties

Ontslagronde bij KLM

Luchtvaartmaatschappij KLM wil voor medio 2016 tussen vijfhonderd en duizend banen schrappen in een nieuwe reorganisatie.

Er wordt met de vakbonden over een vrijwillige vertrekregeling onderhandeld, bevestigte voorzitter Bob van der Wal van de Vereniging van Hoger KLM Personeel aan De Telegraaf. Volgens Van der Wal heeft de KLM-top gewaarschuwd voor veel ernstigere gevolgen als vervoersgroei uitblijft. "KLM wil dat de arbeidskosten komende vijf jaar 10 procent dalen…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 26 februari 2015 op 7:49am — Geen reacties

Toch overgangsregeling transitievergoeding

Er komt toch een overgangsregeling voor de transitievergoeding in de WWZ, zo heeft minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laten weten.

Vanuit verschillende hoeken kwam commentaar op de regeling. Werkgevers zouden hun tijdelijke werknemers (bijvoorbeeld bij seizoensarbeid als horeca, recreatie en tuinbouw) niet opnieuw inhuren wanneer de transitievergoeding direct per 1 juli 2015 van kracht zou gaan en het arbeidsverleden van vóór 1 juli volledig mee zou…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 26 februari 2015 op 7:44am — Geen reacties

Heeft de cao nog een toekomst?

Vorig jaar was het honderd jaar geleden dat in Nederland de eerste officiële landelijke cao werd ingevoerd, het was de cao van de boekdrukkers in 1914. Maar in een eeuw tijd is er een heleboel veranderd, zowel in de samenleving als op de arbeidsmarkt. Inmiddels wordt regelmatig kritiek geuit op de cao en twijfelen steeds meer sectoren zelfs of ze nog wel door willen gaan met de cao. Heeft de cao zijn beste tijd gehad?

Gelijkwaardigheid

Het doel van een…

Lees verder

Toegevoegd door Monetta Driessen om 25 februari 2015 op 8:49am — Geen reacties

Meer salaris voor sporter

Werknemers die regelmatig sporten, krijgen meer salaris dan hun bankhangende collega’s.

Dat blijkt uit een Duitse studie van arbeidsonderzoeksinstituut IZA. Duitse mannen die minimaal eens per week sporten zouden er gemiddeld 5 procent meer op verdienen dan hun collega’s die dat niet doen. Voor vrouwen gold dat als zij op hun vijftiende al regelmatig sportten, zij in hun loopbaan zo’n 6 procent meer zouden overhouden. De resultaten gelden niet alleen voor Duitsland,…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 24 februari 2015 op 2:56pm — Geen reacties

Lees meer HR berichten over

Archief

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

1999