HR nieuws (4,341)

Kennisgaten bij grote bedrijven door onderschatting flexibiliteitsdrang jonge professionals

De focus van grote bedrijven ligt over het algemeen bij de medewerkers in de leeftijdscategorie tussen de 35 en 55 jaar. Deze groep is de motor van het bedrijfsleven. Maar ligt de focus van bedrijven niet teveel op deze groep?

Talent shortage en kennisgaten bij grote organisaties

Ik las laatst een onderzoek van…

Lees verder

Toegevoegd door Rick Kruiswijk om 18 april 2014 op 12:17pm — Geen reacties

Vrouwen baden in het geld

Om de aandacht op het loonverschil tussen mannen en vrouwen te vestigen voerde WOMEN Inc gisteren actie in Den Haag, pal voor de ingang van de Tweede Kamer. "Veel politici onderschreven dat het loonverschil  anno 2014 onacceptabel is", meldt de organisatie die de kansen van vrouwen op de arbeidsmarkt wil vergroten. 

"Een Nederlandse vrouw verdient in een werkend leven gemiddeld 3 ton minder salaris dan een man. Hoeveel meer verdien jij?" Met die prikkelende zin voert WOMEN Inc…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 18 april 2014 op 10:00am — Geen reacties

Een Slechte Bedrijfsarts. De reacties.

Vorige week schreef ik een blog over de 10 punten van een slechte bedrijfsarts. Hier is veel commentaar op gekomen, en er zijn veel discussies gevoerd, onder meer op LinkedIn. Dit geeft aan dat dit probleem bij veel mensen speelt. En ook geeft dit aan dat de meningen hier ook nog erg over verdeeld zijn.

Bedrijfsartsen

Het is in de commentaren allereerst opgevallen dat de commentaren van bedrijfsartsen zélf op mijn blog nogal aanvallend zijn. Het…

Lees verder

Toegevoegd door Maarten Monchen om 17 april 2014 op 1:40pm — Geen reacties

Wijzigen van een pensioenregeling: hoe doe je dat?

Het wijzigen of introduceren van een pensioenregeling is geen sinecure. In verreweg de meeste gevallen is het een complex en tijdrovend project, waar verschillende stakeholders met verschillende belangen iets over te zeggen hebben. Hoe zorg je er nu voor dat dit project zo efficient mogelijk verloopt? In het bijgaande stroomdiagram een aanpak en opzet met een bewezen resultaat.

Vragen of hulp nodig? Bel of mail mij gerust.…

Lees verder

Toegevoegd door Jeroen Tuijp om 17 april 2014 op 1:04pm — Geen reacties

HR moet leren flirten met freelancer

Werknemers willen in de toekomst steeds minder in loondienst werken. Dit gaat de manier waarop P&O'ers met talentmanagement moeten omgaan drastisch veranderen.

“Dat gaat enorme consequenties hebben voor de manier waarop we omgaan met talentmanagement”, aldus HR-deskundige Jaap Paauwe. Houden HR-medewerkers zich nu nog vooral bezig met personeelsleden die binnen hun bedrijf werken, in de komende jaren moeten zij zich steeds meer richten op talenten die buiten de organisatie…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 17 april 2014 op 11:53am — Geen reacties

Pensioen meenemen naar buitenland wordt eenvoudiger

Opgebouwd aanvullend pensioen kan voortaan makkelijker meegenomen worden naar een ander EU-land.

Het Europees Parlement (EP) stemde deze week in met een eerder hierover bereikt akkoord met de EU-lidstaten. Er gelden al EU-regels over het meenemen van de door de staat geregelde oudedagsvoorziening (in Nederland AOW). Maar over het extra opgebouwd pensioen bijvoorbeeld via de werkgever bestonden nog geen afspraken. Veel EU-lidstaten hebben deze zogeheten tweede pijler niet, Nederland…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 17 april 2014 op 10:02am — Geen reacties

Op zoek naar de Missing Link

Het Curriculum Vitae werkt inmiddels voor veel werkzoekenden als een ongeldig paspoort. De slagboom gaat nog zelden open, je mag de grens niet over. Hoe komt dat? Komt dat alleen door een te krappe arbeidsmarkt, het generatievraagstuk of de opkomst van Social Media? Of komt het doordat er een cv-moeheid bij Recruiters of HR is binnengeslopen, vanwege overdaad en eentonigheid?

Al die aspecten zullen ongetwijfeld bijdragen, tijden zijn veranderd, organisaties zijn veranderd en daarmee…

Lees verder

Toegevoegd door Els Brouwer om 16 april 2014 op 3:16pm — Geen reacties

Werkgever schakelt weer uitzendkracht in

Werkgevers doen weer vaker een beroep op uitzendkrachten. Uitzendbureaus zien hun omzet stijgen.

Uitzendkrachten hebben meer werk dan een jaar geleden. Het aantal gewerkte uren nam in maart in vergelijking met een jaar eerder met 3 procent toe. Ook de omzet van uitzendbedrijven steeg. Dat meldde de brancheorganisatie ABU dinsdag.

Lees verder op PW De Gids

Toegevoegd door HRbase om 15 april 2014 op 5:30pm — Geen reacties

Hebben bonussen effect op verzuim?

De vraag naar het effect van bonussen op verzuim kwam van twee stagiaires. Nodig voor nieuw beleid. De reacties op LinkedIn waren opmerkelijk. Niet alleen qua hoeveelheid en qua diversiteit. Ook qua diepgang. Veel opvattingen die door weinig of geen feiten worden onderbouwd, moet ik als betrekkelijke buitenstaander constateren. Waarom zo weinig eensgezindheid over dit belangrijke onderwerp? Moet ik mij afvragen met wie ik als personeelsboer van doen heb, wil ik met een…

Lees verder

Toegevoegd door Rolf Baarda om 14 april 2014 op 7:00pm — Geen reacties

In twee stappen naar meer betrokkenheid

'Het is nu er op of eronder', zei de directeur. En 10 leidinggevenden knikten. De meeting ging over organisatieverandering. De deelnemers zijn allemaal gemotiveerd en betrokken bij hun werk en bij hun organisatie. Met elk een eigen beeld over noodzakelijke veranderingen en ontwikkelingen.

Betrokkenheid is een kernbegrip, een cruciale factor. Tijdens het gesprek kwam aan de orde hoe belangrijk het is dat álle medewerkers betrokken zijn bij de…

Lees verder

Toegevoegd door Marjon Bohre om 14 april 2014 op 12:10pm — 1 reactie

Ook 50-plusser duurzaam inzetbaar?

Geldt duurzame inzetbaarheid ook voor 50-plussers? Volgens 50PLUS wel. Werkgeversorganisaties moeten volgens de politiek partij inspiratiedagen organiseren om werkgevers te stimuleren meer 50-plussers in dienst te nemen.

Dat is een van de punten uit het deze week gepresenteerde actieplan van 50PLUS. VNO-NCW en MKB-Nederland zeggen graag met de politieke partij in gesprek te gaan over de arbeidsmarktpositie van ouderen. De ondernemingsorganisaties erkennen dat het voor veel 55-plussers…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 14 april 2014 op 9:43am — Geen reacties

Het ware gezicht van de sollicitant

In tijden van recessie azen steeds meer sollicitanten op een dalend aantal vacatures. Voor sollicitanten is de noodzaak nog groter om op te vallen en soms overschrijden zij hierbij de grenzen van wat netjes is. Van een leugentje om bestwil tot gekochte diploma’s en een verzonnen cv, selecteurs komen het allemaal tegen. Het is dan de uitdaging om in het selectiegesprek te achterhalen of de sollicitant zijn ware aard toont.

Als je mij jouw e-mailadres mailt, ontvang…

Lees verder

Toegevoegd door Jacco van den Berg om 13 april 2014 op 12:00pm — Geen reacties

Parttimer in ons land is dik tevreden

Nederlandse parttimers zijn het meest tevreden over hun arbeidssituatie. Slechts 4,2 procent zou graag meer willen werken; in de hele Europese Unie ligt dit percentage op 22,7 procent, zo blijkt uit onderzoek van statistiekbureau Eurostat.

Gemiddeld heeft een op de vijf werkende Europeanen een parttimebaan. In ons land ligt dit percentage veel hoger: 50,7 procent werkt in deeltijd, zo blijkt uit het onderzoek.In Duitsland en Groot-Brittannië is dit rond de 27 procent. In Duitsland…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 11 april 2014 op 2:00pm — Geen reacties

Staande voetje mag soms weken later nog

Als een werknemer onderzoek moet doen naar een werksituatie, mag hij ook pas later overgaan tot ontslag op staande voet. Lees hier wat de rechter zegt.

Op maandag 6 januari 2014 heeft een werknemer zich, in strijd met de geldende afspraken, via een bericht met de mobiele telefoon, ziek gemeld. De reden voor ziekmelding was volgens dit bericht een ziekenhuisopname die gevolgd zou worden door een operatie. Op dinsdag 7 januari jl. heeft de werkgever contact opgenomen met het ziekenhuis…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 10 april 2014 op 11:15am — Geen reacties

‘Werkloze jongere moet baan onder niveau accepteren’

De meeste Nederlanders vinden dat jongeren een baan onder hun niveau moeten accepteren. Ruim 80 procent denkt er zo over.

Een meerderheid (54 procent) vindt zelfs dat jongeren wettelijk verplicht moet worden een baan onder hun opleidingsniveau te accepteren als dit noodzakelijk is. Dit blijkt uit een onderzoek dat Achmea en De Persdienst lieten uitvoeren door GfK.

Lees verder op…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 10 april 2014 op 11:11am — Geen reacties

Wet werk en zekerheid krijgt voorrang van Eerste Kamer

De Wet werk en zekerheid wordt vrijwel zeker voor 1 juli 2014 behandeld in de Eerste Kamer.

Dat valt op te maken uit het overleg dat de Eerste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) gisteren had. Aan bod kwam onder andere de lijst met wetsvoorstellen die voortvloeien uit de Miljoenennota 2014 en die de regering voor 1 juli aanstaande in wil voeren.

De commissieleden vragen zich af of het lukt om alle gewenste wetsvoorstellen voor het zomerreces te…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 10 april 2014 op 11:00am — Geen reacties

Waarom een advocaat verzuim-verhogend werkt

Even je advocaat bellen.

Of je juridisch adviseur.

Om te checken of je geen steken hebt laten vallen bij deze zieke werknemer.

‘t Lijkt verstandig. Maar dat is het vaak niet.

Nee, zelfs niet wanneer er sprake is van een ziekmelding vanwege een arbeidsconflict. 

3 redenen om de advocaat buiten de deur te houden bij de begeleiding…

Lees verder

Toegevoegd door Mark Idzinga om 10 april 2014 op 9:45am — 1 reactie

Veilig online samenwerken nu gratis mogelijk met ToDo

Amsterdam, 9 april 2014 – Vanaf vandaag kan iedereen gebruik maken van de nieuwe online samenwerkingstool ToDo: van student tot projectmanager, van softwareontwikkelaar tot marketingmedewerker. De gratis cloudtool, die schaalbaar en net zo veilig is als betaalde samenwerkingstools, zorgt ervoor dat teams optimaal kunnen werken aan een gezamenlijk einddoel. ToDo is onderdeel van het Zweedse Projectplace dat al zestien jaar ervaring heeft in het faciliteren van samenwerken binnen bedrijven. De…

Lees verder

Toegevoegd door Denise van Ooijen om 9 april 2014 op 3:04pm — Geen reacties

10 kenmerken van een slechte bedrijfsarts

Vorige week schreef mijn gewaardeerde 'concullega' Mark Idzinga een blog over de 10 kenmerken van een slechte casemanager. Kenmerk nummer 5 in dit rijtje is ‘de beschikking over middelmatige bedrijfsartsen’. Aangezien ik zelf ook meerdere malen voorbeelden heb ervaren van middelmatige en ook ronduit slechte bedrijfsartsen, wil ik Mark’s punt 5 uitdiepen met 10 kenmerken van slechte…

Lees verder

Toegevoegd door Maarten Monchen om 8 april 2014 op 12:16pm — Geen reacties

Werkgever moet discriminatie beter aanpakken

De aanpak van discriminatie op de werkvloer moet hoger op de agenda. Werkgevers moeten het onderwerp meer bespreekbaar maken en slachtoffers moeten makkelijker kunnen klagen over discriminatie op het werk of bij een sollicitatie. Dat stelt de Sociaal-Economische Raad (SER) in een vertrouwelijk conceptadvies aan het kabinet, meldt de Volkskrant.

De maatregelen moeten onder meer de torenhoge werkloosheid onder allochtonen verkleinen. Vorige maand constateerde het Sociaal en Cultureel…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 7 april 2014 op 12:26pm — Geen reacties

Lees meer HR berichten over

Archief

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

1999