Gelukkig Nieuwjaar, wat wensen wij elkaar eigenlijk?

Gelukkig nieuwjaar: ik wens jullie dat natuurlijk allemaal toe. Maar wat bedoelen we daar eigenlijk mee? Wat betekent het als jij je collega’s gelukkig nieuwjaar wenst? Geluk is een lastig woord, want wat is dat nu precies? Je kunt er in de kroeg uren over bomen.

Professor Martin Seligman is aanvoerder van de positieve psychologie beweging en heeft antwoord op de vraag: Wat is een gelukkig leven? En kan ons dus helpen op de vraag, wat wensen wij elkaar? Seligman onderscheidt drie vormen van geluk:

Plezierig leven

De eerste vorm is het plezierige leven. In dit leven streef je zoveel mogelijk positieve emoties na. Die emoties krijg je van lekker eten, goeie sex, een nieuwe BMW (of andere auto die je mooi vindt). Maar ook van de zonnestralen op je huid, het ruisen van de wind door de bomen.

Het vervelende bij deze eerste vorm van geluk, is dat alle gelukmomenten weer wegebben. Dit noemen ze Hedonistic Adaptation. Die nieuwe BMW of dat nieuwe huis maakt je kortstondig gelukkiger, maar binnen 3 maanden (en vaak veel sneller) ben je weer terug op je oude, voor-de-nieuwe-BMW-geluksniveau.

Betrokken leven

De tweede vorm van geluk is het betrokken leven. In dit leven streef je naar het zoveel mogelijk doen wat je leuk vindt, waar je goed in bent en elke dag beter in wilt worden. Door te doen wat je goed kan én waar je beter in wilt worden, kom je in de flow. Een bijzonder prettige staat van zijn, waarin je één wordt met wat je doet. Waarin je opgezogen wordt door het schrijven, schilderen, strijken of straten maken. Je hebt geen besef van tijd meer. Je vergeet de omgeving om je heen. Je bent in opperste staat van concentratie en in deze staat heb je geen emotie! Dus als iemand in de flow zit, dan zit ie er juist niet in.

In flow zijn wij het meest productief. Eigenlijk moeten managers en HR professionals er dus voor zorgen dat collega's zoveel mogelijk in de flow zitten. En flow vindt meer plaats op het werk dan in prive situaties!

Betekenisvol leven

De derde vorm is het betekenisvolle leven. In dit leven draag je bij aan iets dat groter is dan jezelf. Aan een geloof, aan het terug dringen van CO2, aan de daklozen in Amsterdam, aan het verzorgen van ouderen in hun laatste levensfase of de ontwikkeling van jonge mensen. En dat is niet elke dag even leuk en dit leven gaat vaak niet over rozen. Maar het zorgt wel voor een bijzonder duurzame vorm van geluk.

Bij People Power werken wij aan mensgerichte organisaties voor betere prestaties en gelukkige mensen. Waarbij we genieten van wat er gebeurt, doen waar we goed in zijn en bijdragen aan een betere wereld.

Wij wensen jou een jaar met gelukkig werk in alle drie de vormen.

Elke maandag van 15 tot 17 uur hoor je People Power op New Business Radio. Wil jij de programma's gratis en automatisch op je mobiel? Abonneer je hier op de Podcast

Aantal keer bekeken: 202

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland