Jaarafspraken: aandacht voor het gewone werk

Deze week genoot ik van het fijne weer. Op zulke dagen ben ik me steeds weer bewust dat de alledaagse gewone dingen zorgen voor het grootste geluksgevoel. De eerste lentezon, een café latte met een goede vriendin, een compliment van je baas of een dikke knuffel van je kind, nieuwe pumps met een heftig kleurtje of dat je eindelijk de moed had om dat idee waar je al weken mee rond loopt met je collega’s te delen. Ordinary Life is wat ons de meeste geluksmomenten bezorgd.

Uit onderzoek blijkt bovendien dat het benoemen daarvan het geluksgevoel belangrijk verhoogt. Dagelijkse dankbaarheid voor de kleine dingen maken je gelukkiger en waardering voor het vanzelfsprekende doet hetzelfde. Alle reden dus om meer aandacht te geven aan de mooie momenten van ons eigen dagelijkse gewone leven.

De aandacht voor het gewone hield me ook bezig in de afgelopen weken waarin managers volop bezig waren met het voeren van ontwikkelgesprekken waarin werkafspraken voor de komende periode worden gemaakt.

In die gesprekken merk ik dat medewerkers en managers vaak de aandacht leggen op wat “groots en meeslepend” is. De grote projecten, de tot de verbeelding sprekende veranderingen, de moeilijke klussen: daar besteden we veel aandacht aan. Soms zelfs zoveel dat de “gewone’ dingen, het dagelijkse werk, in de verslagen van die gesprekken niet eens meer wordt genoemd.

Als je dan aan het einde van het jaar terugkijkt om te beoordelen en te evalueren kan het zo maar gebeuren dat het gewone werk niet meer wordt gezien. Alle aandacht gaat uit naar die bijzondere projecten, vaak maar 20% van de totale resultaten. En als die 20% om wat voor reden dan ook niet tot resultaat heeft geleid, dan lijkt het haast alsof je niets hebt bijgedragen.

Denk je eens in dat het gewone werk niet meer gedaan werd? Al onze organisaties zouden piepend en krakend tot stilstand komen. En dat kun je niet van alle grootse en meeslepende projecten zeggen. Aandacht en waardering voor het gewone werk, het alledaagse dat gedaan is, met inzet en motivatie, elke dag weer: het is niet sexy en interessant.

Maar het dagelijkse werk is juist wat organisaties sterk maakt. En de aandacht die daarvoor bestaat maakt verbindingen tussen mensen op het werk nog sterker. Aandacht voor het gewone, voor het gewone werk, voor de dagelijkse relaties tussen mensen op het werk, voor mensen die elke dag weer komen opdagen om hun bescheiden bijdrage te leveren.

Kortom: heb aandacht voor het gewone, waardeer de dagelijkse dingen en benoem de soms vanzelfsprekende bijdrage van gewone mensen aan schijnbaar gewone dingen. Je zult zien dat de waardering en erkenning bijdraagt aan betrokkenheid en verbondenheid op het werk.

Marjon Bohré is organisatiecoach en interimmanager en helpt P&O-ers die meer impact willen op het realiseren van organisatiedoelstellingen. Wil je het gratis ebook ontvangen dat hierover is geschreven, meld je dan aan op www.bubozzz.com .

Aantal keer bekeken: 224

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland