Iedereen liegt, iedere dag. In een gesprek van ongeveer tien minuten vertelt men tenminste één leugen. We hebben allemaal geleerd dat liegen niet mag, maar beginnen al op heel jonge leeftijd met kleine leugentjes om de waarheid mooier te maken. Hoewel we het afkeuren, hebben we het ook geaccepteerd als onderdeel van onze samenleving, onze cultuur en zelfs onze geschiedenis.

Ook sollicitanten doen zich regelmatig beter voor dan ze zijn. Het gaat dan vaak om vervalsing van een begin- en einddatum van een bepaalde functie om zaken beter op elkaar aan te laten sluiten. Daarnaast is er regelmatig sprake van overdrijving van ervaringen en vaardigheden en het mooier maken van functietitels en verantwoordelijkheden.

Naast dit soort ‘kleine’ leugentjes liegen sollicitanten ook regelmatig over ernstiger zaken. Denk aan opgave van zelfstandigheid of een sabbatical jaar om detentie te verdoezelen, het opgeven van studies die helemaal niet zijn gevolgd of nooit afgerond. Gelukkig maakt niet natuurlijk niet iedere sollicitant zich hieraan schuldig, maar op meer dan de helft van de cv’s in Nederland zijn onwaarheden terug te vinden.

Ontslag op staande voet

Liegen tijdens een sollicitatiegesprek of op het cv lijkt dus bijna gebruikelijk, maar kan grote problemen opleveren, zowel voor de sollicitant als het bedrijf in kwestie. Als leugens onverhoopt... Lees verder

Aantal keer bekeken: 82

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland