5 tips om persoonlijke kwaliteiten nog beter in beeld te brengen!

Mooi als persoonlijke kwaliteiten in beeld worden gebracht. Daarvoor worden vaak allerlei tests gebruikt. Leveren die de gezochte inzichten? Niet altijd, is mijn ervaring, en daarom vijf tips waarmee elk onderzoek beter wordt!

1e tip: onderzoek het samen. Op HRbase las ik hoe de uitleg door een adviseur aan iemand over de uitkomsten van een drijfveren onderzoek verkeerd uitpakte. De manier leek dan ook meer stellend dan vragend of besprekend. Mijn ervaring is dat het voor iedereen beter werkt als iemand zelf veel actiever is, net als bij coaching. De adviseur kan dan ondersteunen – ook fijn in wat toch een spannend traject kan zijn - en meewerken, wat voor ‘de onderzochte’ voelt als het onderzoek samen doen.

2e tip: zie de uitkomst van een test niet als de enige waarheid. Testen zijn vaak een (belangrijk) onderdeel van een onderzoek naar persoonlijke kwaliteiten. Wanneer ik mensen vraag naar hun ervaringen daarmee, dan hoor ik nogal eens dat een vraag en/of mogelijke antwoorden anders wordt gelezen dan bedoeld. Hoe ‘waar’ zijn dan de uitkomsten van een test echt!? Mijn ervaring is dat het belangrijk is om te vragen in hoeverre iemand de uitkomsten van de test herkent en waarom dat (niet) zo is.

3e tip: filter uitkomsten op eigen en organisatie doelen. Organisaties en mensen hebben doelen: agile zijn, meer klantgericht zijn, een bepaald soort leiderschap of meer ‘in control’ zijn bijvoorbeeld. De kans bestaat dat die doelen het onderzoek kleuren; iemand lijkt qua uitkomsten bijvoorbeeld meer richtinggevend te zijn dan iemand daadwerkelijk is. Filteren daarop is belangrijk; doen waar je goed in bent (geworden), levert voor iedereen immers het meeste op!

4e tip: maak onderscheid tussen wat en hoe (doen). Het bepalen van een doel is een ‘wat.’ Maar geen hoe. Dat kan namelijk op verschillende manieren. Waar de één bijvoorbeeld door grondig uitdenken tot een doel komt, laat de ander zich inspireren door ingevingen – van zichzelf of anderen. Belangrijk dus om het wat en het hoe van elkaar te scheiden. Kijk bijvoorbeeld naar de aanpak, de manier van werken. En onderstreep dat elke aanpak waarde heeft – voor bepaalde situaties!

5e tip: gebruik verschillende invalshoeken. Er zijn mensen die eigenlijk niet houden van of zich minder vertrouwd voelen met vragenlijsten. Bespreek vooraf welke instrumenten het meest geschikt lijken. Combineer daarbij verschillende invalshoeken, dat maakt het beeld completer. Denk aan algemene vragen, een ‘profiel in eigen woorden’, (een vorm van) 360° feedback, uitleg over (de kenmerken en opbouw van) het gebruikte ‘model’, specifieke vragenlijsten en het bespreken van de uitkomsten!

Wat vindt jij van deze tips?

Aantal keer bekeken: 61

Plaats een reactie