Naar aanleiding van het jaarlijks landelijke onderzoek naar de werkbeleving in Nederland heeft Integron de branche Industrie uitgelicht in een nieuwe infographic.

Waar de gemiddelde tevredenheid van werknemers net als gemiddeld Nederland op een 7 ligt (een daling van 0,4 ten opzichte van 2015), is men over de aspecten die het meest belangrijk gevonden worden bovengemiddeld positief.

Prestaties op de kernverwachtingen van medewerkers binnen de industrie

Gemiddeld scoren organisaties in de industrie een 7.6 op de kernverwachtingen, dit is hoger dan het gemiddelde van werkend Nederland maar lager dan in 2015. Deze hogere score laat direct een sterkere ‘verbinding’ zien met de werkgever. Zo scoort de sector industrie beduidend hoger op trots, aanbevelingsgedrag en halen medewerkers meer uit hun hunzelf voor de organisatie. Deze score wordt beïnvloed door de positieve beleving op onderdelen die te maken hebben met ‘de organisatie’ (kwaliteit, zekerheid, veiligheid). Ook de onderdelen die te maken met de directe werkomgeving (middelen, samenwerking, sfeer) worden goed beoordeeld.

De ‘bloedgroepen’ kantoor en productie ervaren het werk op een andere manier. Zo ervaart men op kantoor een hogere werkdruk maar is het ziekteverzuim vanwege werkdruk juist hoger bij medewerkers werkzaam binnen de productie.

Op duurzame inzetbaarheid is helaas een negatieve trend zichtbaar. Zowel de mentale als fysieke inzetbaarheid is t.o.v. 2015 afgenomen. Deze afname komt o.a. door de lagere beoordeling op kernverwachtingen (7.7 in 2015 naar een 7.6 in 2016) en vanwege de mindere beleving van de eigen levensstijl (fitheid / gezondheid) en aandacht vanuit de werkgever hiervoor. Voornamelijk de groep boven van de 45+ ziet hier een sterke afname.

Bekijk hieronder de volledige infographic.

Aantal keer bekeken: 162

Bijlagen:

Plaats een reactie