Beter voor iedereen: toeslagen afschaffen, basisloon omhoog !

MKB Nederland pleit voor het afschaffen van onregelmatigheidstoeslagen, voor werken in de weekenden en de avonduren. Een goed idee, goed voor iedereen!

Volgens het CBS werken bijna 4,7 miljoen mensen geregeld buiten kantooruren (08.00-18.00). Dat is meer dan 63 % van de totale beroepsbevolking. Dit percentage gaat al jaren steeds verder omhoog. Logisch, we leven steeds meer in 24/7 economie en maatschappij. De economie draait ook ’s avonds en in het weekend gewoon door. En dat is een trend die door zal zetten.

In veel cao’s zijn de onregelmatigheidstoeslagen vastgelegd. Dit is nog van oudsher, toen het niet gebruikelijk was om ’s avonds en in het weekend te werken.

Deze toeslagen verschillen erg per CAO van behoorlijk sober tot erg riant. In de horeca is werken op zondag al heel gewoon en wordt werken op feestdagen veelal gecompenseerd door middel van vrije dagen (tijd-voor-tijd). In sommige ziekenhuizen is werken op zon- en feestdagen letterlijk echt een feest: er wordt soms 60 tot 70 % extra betaald. Ook voor werk in de avonduren variëren de toeslagen erg per CAO.

Steeds meer werkgevers, vooral die in de retail, willen af van deze toeslagen. Enerzijds omdat ze het niet meer kunnen betalen, anderzijds omdat werken buiten de 9-5 tijden gemeengoed is geworden. De consument verwacht gewoon dat je als winkelier de deuren opent op zondag en eventueel in de avonduren (denk aan uw supermarkt). Als de winkelier hierin niet mee zou gaan, loopt hij omzet mis en dit zou ten koste gaan van de werkgelegenheid.

De onregelmatigheidstoeslag is dus niet meer van deze tijd en nekt retailers. Afschaffen dus.

De vakbonden en de overheid claimen dat dit juist ten koste zou gaan van de koopkracht en dus uiteindelijk ook ten koste van omzet van de retailers. Dit is slechts gedeeltelijk waar. Daarom pleit ik ook voor het afschaffen van de onregelmatigheidstoeslag en voor het verhogen van het basissalaris. Daarmee blijven de functies financieel nog interessant, is het koopkrachtverlies zeer beperkt en is het voortbestaan van de retailer gewaarborgd.

Tot slot is er nog een administratief voordeel: CAO’s worden een stuk eenvoudiger en dat geldt ook voor de salarisadministratie (en ook dat scheelt dus weer kosten en geld).

Beter voor iedereen. En meer van deze tijd.

Aantal keer bekeken: 616

Plaats een reactie

Reacties op dit bericht

Jammer genoeg kijkt Michel den Daas niet verder dan zijn neus lang is. Het afschaffen lijkt zo gemakkelijk maar in de zorg moet je het juist hebben van de onregelmatigheidstoeslag. Zonder deze toeslag kan een verpleegkundige niet op zichzelf wonen. Het is dan wel zo dat er geen verpleegkundigen of verzorgenden meer bijkomen. Je bent wel gek als je voor een loon van 1300 netto per maand naar huis gaat en dan nog zulk zwaar werk gaat doen! Bovendien ook nog nachten werken voor een flutsalaris!!! De zorg vergelijken met Retail is onmogelijk!!! De opmerking van het basis salaris verhogen gebeurt niet bij de zorg aangezien deze voor jaren bevroren zijn. Hoe veel mensen meer wil je in de armoede werken Michel den Daas????? Denk eerst even na.....
qualitymanager

RSS