Beste HR professionals,

Ik kom in mijn dagelijkse werkzaamheden veel in contact met HR mensen die aangeven dat het bedrijf zich focust op de gezondheid van de medewerker. Wat mij opvalt is dat het vaak om de fysieke gezondheid van de medewerkers gaat. Fietsplan en Fitnessplan zijn daarom razend populair. Echter lees ik steeds meer op internet dat geestelijke gezondheid ook hartstikke belangrijk is. Bijvoorbeeld een burn-out is meer een gevolg van geestelijke overbelasting dan lichamelijke en gemiddeld kost een burn-out een werkgever €20.000.

Nu heeft dit mij aan het denken gezet en ik ben benieuwd naar de meningen van jullie en ben daarom reuze benieuwd naar jullie antwoorden op de volgende vragen:

- In hoeverre denken jullie dat er geinvesteerd moet worden in de geestelijke gezondheid van de medewerkers?
- Is dat dan ook een aanvulling op de fysieke gezondheid of ter vervanging van?
- Op welke manier zou jij investeren in de geestelijke gezondheid van de medewerkers?

Groeten,

Justin

Aantal keer bekeken: 387

Plaats een reactie

Reacties op dit bericht

Mooi topic!

Ik heb me, na een studie over Azie (in mijn studententijd) en wat levenslessen (veel later) ook eens verdiept in mijn 'geest'. In het Oosten is het veel gebruikelijker om los van 'fysiek' ook vooral 'mentaal' gezond te zijn. Mediteren is wel het makkelijkste en bekendste voorbeeld denk ik.
Uit ervaringen bij werkgevers en uit werkomgevingen kan ik weinig anders concluderen dan dat de cultuur in Nederland weinig kennis heeft van 'zorg voor de geest': verder dan maatschappelijk werk of een bedrijfsarts komen we vaak niet. Beleid op dit gebied is al helemaal ver te zoeken, schijnbaar volstaat een collectief contract bij een sportschool voor voldoende 'gezondheid op het werk'. Mental health klinkt daarbij natuurlijk ook gelijk veel zweveriger :-). Zonde natuurlijk want meer en meer komen er bewijzen dat een sterke geest op het werk ook nut heeft! De eerste werkgever die een bijdrage levert aan 'mental health' moet ik echter nog horen (los van die ene leidinggevende die een medewerker sponsort).

Ik ben erg benieuwd naar de reacties op je topic! Ik ben het nl wel helemaal met je eens: voor mental health moet ook ruimte komen!

Hoi Justin,

Inderdaad een goed topic! We denken bij gezondheid vooral aan de fysieke kant, terwijl de invloed van onze geest op onze gezondheid (en effectiviteit) minstens net zo groot is. Het is eigenlijk überhaupt gek dat we ze als twee aparte dingen beschouwen, terwijl ze elkaar continu beïnvloeden en op elkaar reageren. Een mooi filmpje dat aantoont dat investeren in geestelijke gezondheid belangrijk is, vind je op TED: http://www.ted.com/talks/lang/en/shawn_achor_the_happy_secret_to_be...

Ik geloof dan ook dat je in beide moet investeren om je vitaliteit te verbeteren. En voor mij is yoga de manier om dat te doen. Veel mensen denken dan meteen aan ingewikkelde houdingen en zweverigheid, maar dat is een verkeerd beeld. Ik ben echt verrast over de effectiviteit van dit eeuwenoude gezondheidssysteem en de toepasbaarheid ervan in onze maatschappij waarin ons hoofd overuren draait. En dat hoeft helemaal niet gepaard te gaan met wierook en geitenwollen sokken en kan prima geïntegreerd worden in ons nuchtere bedrijfsleven.

Ik ben ook erg benieuwd naar de verdere reacties. En mocht daar een werkgever tussen zitten, die zichzelf en zijn/haar medewerkers wil laten kennis maken met yoga en vitaliteit, dan houd ik me aanbevolen!

Hartelijke groet,
Ellen

RSS