Helft werknemers doet niet aan scenarioplanning

Bijna 60 procent van de Nederlandse werkgevers doet niet aan scenarioplanning voor het personeel. Nog steeds koudwatervrees?

De toekomst van bedrijven is lang niet zo ongewis geweest als nu, en de omgeving niet zo veranderlijk. ‘Agile werken’, het loslaten van bestaande bedrijfsstructuren om als organisatie flexibel te blijven, is dus hyperactueel. Toch weet het merendeel die complexe toekomst nog niet hanteerbaar te maken op personeelsgebied. Bijna 60 procent van de bedrijven geeft namelijk aan niet met verschillende scenario’s te werken in het SPP-plan. Dat blijkt uit het Nationaal Onderzoek Over Strategische Personeelsplanning 2015, een onderzoek van uitgeverij Vakmedianet waar 539 werkgevers aan meewerkten. Waarom niet? Het meest gehoorde argument – 29 procent – is dat werkgevers vinden dat de bedrijfsstrategie voldoende bestendig is.

Bekijk alle onderzoeksresultaten en download de gratis whitepaper Nationaal Onderzoek Over Strategische Personeelsplanning 2015.

Toch lijken veel respondenten het nut scenarioplanning wel te zien, want zij spreken erover dat er ‘nog’ geen scenario’s liggen. ‘Nog mee bezig, ‘nog niet aan toegekomen’, ‘staat op de agenda’, ‘moet nog van de grond komen’, is een goede reflectie van de reacties. Koudwatervrees? Wellicht. Een respondent vat het mooi samen:"Er wordt wel over gesproken maar de directie vindt het lastig om concrete stappen te zetten. Een methodisch stappenplan ontbreekt. Daarmee blijft het luchtfietserij."

Driekwart van de respondenten werkt in een HR-functie en ruim de helft geeft aan dat HR in charge is over SPP. En lang niet alle HR-professionals zijn eraan gewend om op strategische niveau te acteren. Ook niet aan zaken als scenarioplanning. Het is complex en veel werk, is vaak de klacht. Bovendien moet hetzelfde werk gedaan worden voor drie of vier scenario’s. Toch is Gerard Evers positief gestemd over het aandeel bedrijven dat al wél met meerdere scenario’s werkt. Evers is directeur van adviesbureau EuroHRM en adviseert organisaties bij SPP-vraagstukken."Je moet het zien als een ontwikkelingspad’, zegt hij. ‘Als je deze vraag drie jaar geleden had gesteld zou zeker 90 procent ‘nee’ hebben geantwoord. De koudwatervrees bij HR neemt af." (Bron: www.overpp.nl)

TIP: Hoe leert u het onvoorspelbare te organiseren? Kom naar het Congres Over Strategische Personeelsplanning 2015op 17 november en luister naar experts uit het veld als Menno Lanting en Hanneke Moonen. 

Aantal keer bekeken: 171

Plaats een reactie