Het aantal organisaties dat er van uit gaat dat gelukkige medewerkers ook gezonde en productieve medewerkers zijn, stijgt. Of zij zich hebben laten inspireren door de grondlegger van de positieve psychologie, Martin Seligman, weet ik niet. Maar als ik naar hun beleid en de kenmerken van geluk die hij in zijn boek Gelukkig zijn kun je leren opsomt, kijk sluit ik dat niet uit.

Focus op kwaliteiten

De positieve psychologie stelt zichzelf drie doelen, het:
• onderzoeken van de sterke punten (‘wat maakt dat iemand ergens goed in is?’)
• verder bouwen op de beste dingen in het leven
• het waardevoller maken van het normale leven en het verbeteren van talent


Als we een brug slaan naar het werkzame leven dan dragen volgens Seligman de volgende punten bij aan meer werkgeluk: positieve emotie (een goed gevoel hebben), flow (volledig opgaan in werkzaamheden), relaties (in de brede zin van het woord), betekenis (het gevoel op een positieve manier bij te dragen aan de wereld) en vaardigheid (ontwikkeling van vaardigheden motiveert).


Werken het kan zo leuk zijn. Klik hier ben bekijk het filmpje van de rappende steward.


Seligman stelt dat je kunt leren gelukkig te zijn door juist je sterke punten, talenten en mogelijkheden te ontwikkelen. In de blogs De sterke punten benadering van een + een ++ maken en HNB en jobcraften reik ik eerste ideeën voor meer werkgeluk bij medewerkers aan.

Aantal keer bekeken: 257

Plaats een reactie