Persoonlijkheid begint waar vergelijking eindigt

Robotisering, Big Data, kunstmatige intelligentie. Volgens sommige onderzoeken zal de helft van de beroepsbevolking worden vervangen door robots. Dat is geen sciencefiction. Dat is al lang bezig.

Ook in het vak van recruitment en talentontwikkeling, neemt technologie steeds meer taken van de mens over. Wanneer je solliciteert bij de grotere bedrijven of bureaus, is de kans groot dat een robot de eerste selectie en de afwijzingen verzorgt en online assessments moeten uitwijzen of je geschikt bent.

Je hoeft niet te vrezen voor een sollicitatiegesprek met de olijke C-3PO uit Starwars. Je moet vrezen of je überhaupt een gesprek krijgt. Want daarvoor moet je eerst de selectiebot verslaan. Die brengt jouw verzorgde en onderscheidende CV terug tot platte data. Selectiebots scannen en filteren je CV op trefwoorden en relevante gegevens. Die worden gerubriceerd naar personalia, opleiding, werkervaring en vaardigheden. Aan de hand van ingevoerde sleutelwoorden, worden de zoekresultaten volautomatisch gerangschikt op relevantie. De kans is dus groot dat jouw sollicitatiebrief wordt beantwoord met een afwijzing of uitnodiging, zonder dat er ooit een paar mensenogen naar gekeken hebben.

Door technologie verdwijnt de factor human uit Human Resources

Als je bij een groot bedrijf of bureau solliciteert, doe je er dus goed aan om je CV te optimaliseren voor automatische selectie. Maak gebruik van relevante trefwoorden die je in de vacature of het functieprofiel terugvindt. Door dezelfde woorden en benamingen te gebruiken, vergroot je de kans dat het systeem jou selecteert. Je bent Assistent Controller. Ze vragen een Financieel Specialist. Jij weet dat het om hetzelfde werk gaat, de I-recruiter waarschijnlijk niet.

Het voordeel voor bedrijven is misschien gemak en snelheid. Het doorlezen van een stapel brieven en CV’s kost immers veel tijd. Een voordeel voor de sollicitant zou objectiviteit kunnen zijn. Persoonlijke voorkeuren of vooroordelen van de Recruiter worden immers geëlimineerd.

De beste kandidaat of de beste sollicitant

Een grote keerzijde van automatische selectie systemen is de eenheidsworst die het oplevert. Ook zal de kandidaat die het beste is in zijn vak, het afleggen tegen degene die het handigst is in solliciteren. Hoeveel geweldige karakters ben je dan al misgelopen bij de eerste selectie? In de praktijk zien we overigens, dat mensen meestal worden ontslagen op karakter, motivatie of ontwikkeling. Vrijwel nooit door een gebrek aan opleiding, ervaring of parate kennis waarop ze zijn geselecteerd.

Voor Siebert & Wassink redenen genoeg om gewoon degelijk vakwerk te blijven leveren. In Werving & Selectie, Assessments en Ontwikkeling.

Ethisch profileren noemen we dat!

Meer lezen

Aantal keer bekeken: 101

Plaats een reactie