wie heeft er voor mij tips en voorbeelden van het schrijven/opstellen van een opleidingsbeleid voor onze medewerkers? Alvast bedankt, groet, Ingeborg

Aantal keer bekeken: 395

Plaats een reactie

Reacties op dit bericht

Beste Ingeborg,

Het hangt van een aantal factoren af hoe je dit gaat aanpakken. Hoe groot is jullie bedrijf? Wat zijn de verschillende functieprofielen? Wat vindt de business dat zijn of haar mensen moeten kunnen?

In overleg met de mensen uit het werkveld zou je per functie (eventueel uitgesplitst in junior-medior-senior niveau) kunnen benoemen welke competenties of vaardigheden belangrijk zijn en wat er gedaan moet worden om ervoor te zorgen dat het benodigde niveau wordt gehaald. Bekijk dan wat je in het komende jaar aan opleiding (en dat kan ook werkplek coaching oid zijn) kan aanbieden om dit te bereiken. En of je de schaal hebt om dit in-company te organiseren en aan te gaan bieden of niet.

Vervolgens moet je bedenken wat er aan kennis-opleidingen nodig is en of dat centraal geregeld moet worden of niet. Het kan zijn dat de mensen uit het werkveld veel beter weten waar je moet zijn voor een bepaalde vakopleiding dan HRM.

Wat vooral belangrijk is, is dat je het management en het werkveld betrekt in de ideeën; zij moeten uiteindelijk ervaren dat hun mensen beter ingezet kunnen worden en dat opleiden van waarde is voor de hele organisatie. Een brainstorm met een delegatie uit het bedrijf kan heel goed een uitgangspunt zijn voor het definiëren van de behoeftes per functiegroep en vervolgens het maken van een concreet beleid (met soorten opleidingen die je gaat aanbieden er al bij).

Ik hoop dat je hier wat mee kan, succes.

RSS