Thuiswerker heeft moeite zich te concentreren

Steeds meer werkgevers staan thuiswerken toe. Maar 42 procent van de werknemers zou zichzelf er geen toestemming voor geven.

Dit blijkt uit onderzoek van Manutan in samenwerking met NovioData onder duizend respondenten in verschillende leeftijdscategorieën werkzaam bij kleine, middelgrote en grote bedrijven in Nederland.
Veel werknemers blijken thuis de aandacht moeilijk bij het werk te kunnen houden. Want als je toch thuis bent, kun je ook wel even een wasje draaien... 27 procent van de ondervraagden noemt huishoudelijke klussen de grootste bron van afleiding. Vrouwen (31 procent) hebben daar vaker last van dan mannen (25 procent). Mannen vinden het op hun beurt lastig om een partner te negeren als ze thuiswerken: 15 procent van de mannen noemt de partner als voornaamste afleiding tegenover 6 procent van de vrouwen. Een op de vijf ondervraagden wordt tijdens het thuiswerken uit zijn concentratie gehaald door kinderen.

Thuiswerkplek niet ergonomisch

Andere belangrijke afleidingen zijn de tv en lawaaiige buren. Werkgevers zijn volgens de Arbowet verplicht een gezonde en veilige werkplek te bieden aan thuiswerkende medewerkers. Toch schort het daar nogal eens aan. Als er in huis al ruimte is voor een apart kantoor, dan is dat lang niet altijd met goed meubilair. Maar liefst 62 procent van de ondervraagden geeft aan dat de thuiswerkplek niet ergonomisch is ingericht.
“Een thuiswerkplek kan de productiviteit juist enorm ten goede komen. Maar dat vraagt maatwerk, vertrouwen en support van een manager en van de werknemer eerlijkheid en een goede aanpak. Niet alleen voor het inrichten van een uitstekende thuiswerkplek, maar ook om mogelijke afleiding in goede banen te leiden” aldus Lydia Rongen, HR-manager Benelux van Manutan.

(Bron: PW De Gids 1/2, 2017)

Aantal keer bekeken: 327

Plaats een reactie