Vergelijkingen: jij tegenover mij en hoe dit niet bijdraagt aan geluk

Vergelijkingen. Hoe vaak worstelen we er niet mee in ons leven? En dan heb ik het niet over de wiskundige vergelijkingen waar we op de middelbare school zo stevig over konden struikelen. Nee, ik heb het over de vergelijkingen met anderen die onze gedachten bezighouden: die collega krijgt wél spreektijd…., waarom kan ik niet net zo luchtig door het leven stappen als zij…., hoe kan het nou dat ik nooit geld overhoud en hij maar raak koopt..., ja, als ik die kansen had gehad die hij heeft gekregen, dan was het mij ook gelukt...

Met dit soort gedachten kunnen we eindeloos doorgaan en het geeft zelden goede energie. Brené Brown zegt hierover dat in de vergelijking met anderen onze schaamtegevoelens opspelen. Het lijkt altijd of anderen het leven wél op orde hebben, wél blaken van zelfvertrouwen, wél die promotiekansen ruiken en pakken en wél een gezonde relatie met hun ouders hebben. Zelden is het waar, maar kennelijk kunnen we dat maar moeilijk geloven. Het juk dat we onszelf opleggen doet pijn en het houdt ons klein, kleiner dan we willen. Van de weeromstuit gaan we onszelf overschreeuwen om ons groter te maken. Maar dat uiterlijk vertoon is slechts schijn: in werkelijkheid gaan we het gevecht aan, juist omdat we ons klein voelen. En daar worden we niet leuker, maar vooral niet gelukkiger van.

Wat we er volgens Brown tegen kunnen doen, is 'schaamteveerkracht' opbouwen. Dat doen we door over onze schaamte te praten met elkaar en onze empathie ruim baan te geven. Empathie jegens de ander en ook jegens onszelf.

Wellicht ken je de Desiderata van Max Ehrman. Ook hij sprak over het gevaar van vergelijkingen:

” If you compare yourself with others,
You may become vain or bitter,
For always there will be
greater and lesser persons than yourself.”

Wat eraan te doen?

Als je merkt dat je je aan het vergelijken bent met anderen, vraag je dan eens af:

  • Met wie ben ik eigenlijk in gevecht?
  • Hebben dit soort gedachten me ooit gelukkiger gemaakt?
  • Is het überhaupt wel waar wat ik denk?
  • Hoe zou ik me voelen zonder deze gedachten?

Wellicht dat de antwoorden je verrassen en je aanzetten tot gezondere gedachten. En anders kun je er altijd nog eens met een coach over praten. Die zijn vaak gespecialiseerd in het uitdagen van je gedachten en het opbouwen van je 'schaamteveerkracht', waardoor je vrijer in het leven komt te staan.

Aantal keer bekeken: 134

Plaats een reactie