Werken om te leven of leven om te werken? Het is een vraag waar veel werknemers mee worstelen en daarmee ook een actueel probleem voor managers en HR-medewerkers. Werkt iemand met tegenzin om in zijn onderhoud te voorzien, of heeft iemand plezier in zijn werk en gaat hij elke ochtend fluitend naar kantoor? Vanzelfsprekend is werken noodzakelijk, maar tegelijkertijd moet een werknemer gestimuleerd worden en het gevoel hebben van meerwaarde te zijn en iets te bereiken met zijn werk.

Is deze vraag actueel tijdens een crisis?
Meer dan ooit is deze vraag dan ook actueel. In tijden van bezuinigingen en reorganisaties bij overheid en bedrijfsleven is het logisch dat financiële zekerheid een steeds grotere rol speelt in de beslissingen van werknemers. Want tenslotte moet er toch brood op de plank komen en niet iedereen kan het zich veroorloven om in het diepe te springen. Maar toch hebben deze mensen misschien het gevoel toe te zijn aan iets nieuws. Er zijn veel mensen die hun huidige baan als een sleur ervaren. Steeds maar weer dezelfde handelingen, dezelfde collega’s, dezelfde problemen en dezelfde oplossingen. Deze mensen zijn niet noodzakelijkerwijs slecht in hun werk, integendeel. Veel van de mensen bij wie dit gevoel leeft functioneren prima. Misschien ken je een aantal van deze mensen of werk je voor een bedrijf waar dit soort problemen leven? Het kan geen kwaad eens op onderzoek uit te gaan.

Deze meeste werknemers die het bovenstaande gevoel ervaren, vragen zich af waar te beginnen. Het is immers een grote en bepalende stap waar niet lichtzinnig over gedacht moet worden. Hoe doe je dat eigenlijk, iets geheel nieuws zoeken en vinden? Er zijn gelukkig vele wegen naar Rome. Uiteraard kan men vanuit de veiligheid van de eigen baan gaan solliciteren. Er zijn tegenwoordig legio mogelijkheden om een leuke baan te vinden anders dan de vacatures in de krant door te spitten. Werknemers zijn daar goed van op de hoogte. Wat te denken bijvoorbeeld van de toenemende rol van sociale netwerken? Steeds meer mensen vinden een baan via bekenden of sociale media. Als men bij vrienden en bekenden eens laat vallen dat men op zoek is naar iets nieuws, dan zal het je verbazen hoeveel daar uit kan komen. Maar als je zelf werkt bij een bedrijf in een management- of HR-functie, dan zit je er misschien helemaal niet op te wachten dat jouw werknemers vertrekken. Kaart daarom het bovenstaande eens aan in functioneringsgesprekken. Praat niet alleen over het directe functioneren van iemand, maar ook over diens welbevinden en tevredenheid met zijn werkzaamheden.

Functioneringsgesprek
Nu hebben we wat mogelijkheden geschetst voor iemand die het gevoel heeft toe te zijn aan iets nieuws. Maar het is natuurlijk zeer goed denkbaar dat bijvoorbeeld uit een functioneringsgesprek blijkt dat iemand het allemaal nog niet zo goed weet. Dat zo’n persoon enkel een gevoel heeft iets nieuws te willen, zonder dat precies te kunnen plaatsen. Wat werkt voor heel veel mensen die in precies dezelfde situatie zaten is loopbaanbegeleiding. Een loopbaancoach is iemand die met de persoon zijn wensen en gevoelens op een rijtje zet om van daaruit een strategie te formuleren. Een werknemer leert zo zijn eigen wensen, interesses en kwaliteiten beter kennen en aan de hand daarvan ontdekt hij wat hij echt zou willen. De inzichten die dat oplevert kunnen zeer verrassend zijn.

Dus...
Als jij je in het bovenstaande herkent en te maken hebt met werknemers die zich afvragen of zij nog wel werken om te leven en niet andersom, dan kan het raadzaam zijn met hen in gesprek te gaan en loopbaanbegeleiding aan te bieden. Het helpt de werknemer inzicht te verkrijgen in zichzelf en daarmee tot de juiste keuzes te komen in zijn carrière. Leidend daarbij is dat hij plezier heeft in datgene wat hij doet, want wat ons betreft werkt iemand om te leven en zeker niet andersom.

Aantal keer bekeken: 194

Plaats een reactie